Чак 10.000 миграната затражило да живи у Србији за само 2 месеца, НВО поручује морамо да их интегришемо…

НВО сектор трља руке, хиљаде миграната имају намеру да остану у Србији што значи већи обим бизниса за њихове чланове…

Мађарско затврање граница променило је све. Преко 10.000 економских миграната и азиланата сада је правним путем изразило своју намеру да остану и живе у Србији.

Кроз Србију је ове године (за само 2 месеца у јануару и фебруару) прошло преко 35.000 миграната, а од тога њих 10.000 успело је да изрази намеру да овде добије азил, речено је данас у ЕУ инфо центру.

Радош Ђуровић из политичке невладине организације Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила истакао је да је највећи проблем мигранта у Србији приступ азилу, односно потешкоће при подношењу захтева.

„Без стручне правне помоћи они не могу да покрену систем и њима највише недостају информације и помоћ. Имамо повећање броја људи који траже азил, када упоредимо претходне године. Укупно 10.000 миграната је успело да изрази жељу за азилом, док је њих 31 успело да добије азил ове године“, навео је Ђуровић.

Мигранти у Србији уз помоћ бројних огранизација, добијају потребну помоћ и информације на терену.

„Углавном се трудимо да их психо социјално оснажимо, али и да јавност обавестимо о адекватним и провереним информацијама шта се заиста дешава на терену“, додаје припадник либералне НВО која сарађује са државом.

Он наводи да инсититуцијама недостају ресурси, капацитети и да је интеграција немогућа без подршке локалних организација цивилног друштва и локалних грађана.

Повећава се број оних који желе да остану у нашој земљи и зато је важно да локални актери подрже успешну интеграцију. Одређени број људи је заглављен више месеци и година и налази се у нерешеном статусу, стога им је неопходна помоћ“, додаје он.

Треба истаћи да Ђуровић у прилогу није осудио напада које су вршили мигранти над нашим грађанима.

На које све начине НВО сектор учи мигранте да лажу како су им куће спаљене у Сирији, да одглуме приче о убијеним члановима породице како би лакше дошли до азила, можете видети у следећем снимку:

Танјуг