Мигранти хтели да снимају силовање девојке у Суботици! Комесаријат каже, то нису велики инциденти…

Шта су за Комесаријат велики инциднети и шта то треба да се догоди у Србији?
Из дана у дан медији и политичари намећу наратив о томе да су у Србији наводни проблем, лажне вести против миграната, хватају се за неважне информације које не види заправо и не види монго људи, а насловне странице таблоида испуњавају сензационалистички наслови о фашистима и расизму. Истовремено сурови напади на наше суграђане се или не преносе или им није место на насловним страницама. Док НВО сектор позива на цензуру интернета, нико нема хуманости и емпатије и нису му приоритет наше жртве.

Док је патрола против мигрантског насиља у којој није било увреда или инцидената, довољно битна да би се нашла на насловним странама, план да се силује наша девојка и да се све сними није довољно шокантан и екстреман за неке медије, а не интересује ни комесаријат, јер се они баве наважним Фејсбук страницама у нади да ће са времена на време пронаћи неку полу-тачну вест, која ће онда постати најбитнија ствар тог месеца.
Марљиви рад такозваних фацт-цхецкера портала за проверу вести, је постао помало чудан јер нису демантовали бројне лажне о нападима на мигранте и непроверене информације о дискриминацији странаца, као што је непроверени напад у Сомбору, напад Четника на НВО Но Наме Китхцен, који је демантовала истрага полциије, а истовремено портали за проверу лажних вести опсесивно претражују Фејсбук и противнике миграције како би се докопали макар нечега што би прогласили за лажну вест. Шта у међувремено каже Комесаријат и на које начине са јавност умирује и привикава на насиље?

„За свих ових пет година колико су мигранти присутни у Србији, нити је било већег инцидента, осим између њих самих које је полиција врло брзо решавала, нити је било потребе за било каквим ангажовањем било кога, а понајмање неких самозваних народних патрола“, рекла је Светлана Палић, из Комесаријата за избеглице. Ваља анализирати шта све за Палићку није већи инцидент, као и због чега се користе такве реченице, које демантује реална ситуација на терену.

Због свега тога треба подсетити грађане на сурову реалност и насиље којем су наши људи били изложени у прошлости. Иако схватамо да је дегутантно изабрати било који напад и дати му примат у односу на друге злочине, ради аргументације погледајте вести из архиве шта су мигранти учинили у Суботици па то повежите са пропагандним изјавама из комесаријата да није било већих инцидената.

Мигрантима М.А.П. (34) и Б.З.М. (22) из Пакистана, који су у понедељак покушали да силују малолетну Суботичанку, одређен је притвор од 30 дана.
Пакистанци су јуче саслушани у Основном јавном тужилаштву у присуству бранилаца који су им додељени по службеној дужности.

– У присуству тумача за урду језик, мигранти који се терете за кривично дело недозвољене полне радње изнели су своју одбрану и Основно јавно тужилаштво је дало предлог за одређивање притвора у трајању од 30 дана с обзиром да су у питању страни држављани без пријављеног боравишта и пребивалишта у Србији. Судија Основног суда им је одредио притвор, а следеће недеље биће саслушана и малолетна оштећена – речено је „Блицу“ у Основном јавном тужилаштву у Суботици.

У ОЈТ кажу да не могу да износе детаље саслушања, а како незванично сазнајемо нападнута девојчица има 14 и по година и инцидент се догодио у улици Сенћански пут који води ка Прихватном центру за мигранте где су Пакистанци били смештени.

Према незваничним информацијама девојчица је стајала испред куће своје родбине када су мигранти наишли и када је један од њих, без повода, загрлио и хтео да је пољуби.
– Дете је стајало у тренерци испред куће када су наишла двојица миграната и један је загрлио и хтео пољубац, а други је хтео и нешто више. Покушали су да је одвуку преко улице у жбуње у близини гробља, а онда се створило још седморо миграната око њих. На срећу је један човек наишао на бициклу са друге стране и почео да виче, али је у близини била и полиција. Једног су одмах ухватили а други је побегао, али су и њега брзо нашли – каже саговорник и додаје да су се и остали мигранти одмах разбежали.

Због напада на девојчицу Суботичани су више него огорчени. Група грађана је чак покренула петицију којом траже од државе, покрајине и града и свих надлежних органа да реагују и да све стране држављане који нису туристи и легални путници задрже у прихватним центрима и азилима.

Хтели и да снимају?

Док је један мигрант држао девојчицу у загрљају, други јој је говорио да жели секс са њом и у руци је држао телефон као да све снима.

– Девојчица се тресла као прут. Била је слеђена и толико уплашена да није могла да реагује иако је завршила курс самоодбране. Ничим их није изазвала, нити је била провокативно обучена. Све се догодило око 17 сати, у по бела дана – каже саговорник. (напад се десио не тако давно 29.09.2016).

Остаје да се запитамо ако „није било већих инцидената“, што имликацији значи да инцидент у Собитици није већи инцидент, шта су онда већи инциденти и који су нам критеријуми?
Ово није изолован случај ублажавање овог горућег проблема, па је тако Дојче Веле јуче објавио лажну вест, да су напади на жене и бодења ножевима у Србији само део паралелне реалности, а сличну вест је објавио и Н1 који је такође преносио дезинформације о лажном нападу четника на НВО. Више о оба случаја можете прочитати кликом ОВДЕ и ОВДЕ.

Извор: Дневна Газета/Н1/Блиц