Мађарска затворила приступ транзитним центрима на јужној граници – Видимо одређену везу између коронавируса и илегалних миграната!

Мађарска је у недјељу објавила да затвара приступ „транзитним центрима“ на својој јужној граници, с обзиром на опасност ширења коронавируса, у тренутку када тисуће мигранта из Турске покушавају доћи у ЕУ.

„Суспендирамо на неодређено вријеме прихват у транзитне зоне“, рекао је Гyоргy Баконди, савјетник премијера Виктора Орбана.

„Видимо одређену везу између коронавируса и илегалних миграната“, рекао је на конференцији за новинаре.

Мађарска засад није пријавила ниједан случај заразе коронавирусом.

Од мигрантске кризе 2015., Мађарска је подигла ограду на граници са Србијом и Хрватском.

Будући да их зауставља та баријера, мигранти који желе ући у Мађарску немају другог избора него проћи кроз једну од двије транзитне зоне постављене на граници.

Те транзитне зоне увелике критизирају организације за заштиту људских права као центре у којима се мигранте притвара.

По Бакондију сада се у транзитним зонама налази 321 особа.

Прочитајте још: Давор Божиновић: Хрватска полиција ефикасно штити хрватску границу

Мјера коју је донијела Будимпешта у недјељу заправо зауставља приступ азилу у Мађарској, објавио је Мађарски хелсиншки одбор, будући да су транзитни центри били једина мјеста гдје су се од 2017. могли предати захтјеви за азил.

Мађарска је одлуку о затварању транзитних зона донијела у тренутку када је Анкара пустила према Еуропи тисуће миграната, како би направила притисак на еуропске челнике у тренутку када Турска води офензиву у Сирији.

„Мађарска неће отворити и неће пустити никога да прође“, рекао је Баконди, додајући да ће полицијска и војна појачања бити послана на границе.

Извор Н1