Асад објавио шта је следећи циљ сиријске војске након Идлиба

Председник Сирије Башар ел Асад изјавио је да је наредни циљ сиријске војске, након што се Идлиб ослободи од терориста, покрене процес ослобођења источних региона земље.

„Са војне тачке гледишта први циљ је свакако Идлиб. Очигледно је да је Турска, према наредби Америке, уложила сву снагу како би спречили да се Идлиб ослободи, како ми не бисмо могли да кренемо на исток“, рекао је он у интервјуу за телевизију „Русија 24“.

Упркос томе што је Идлиб тренутно приоритет за сиријску војску, Асад је рекао да се са људима из источних региона Сирије већ увелико воде преговори.

Такође је рекао и да америчка окупација тих источних региона изазива „гнев и неговодање“ људи који тамо живе.

Асад: Не знам шта смо скривили Турској?

Претходно је Асад рекао да Сирија није починила никакве непријатељске акције против Турске, те да су све садашње несугласице између народа две државе нелогичне.

Истовремено, сиријски председник нагласио је да турски народ сматра братским, те да не разуме због чега Турци гину у Сирији.

Заоштравање ситуације у Идлибу

До заоштравања ситуације у региону сиријске провинције Идлиб је дошло 27. фебруара, када су милитанти терористичке групе „Хајат Тахрир ел Шам” напали сиријске положаје у близини насеља Бехун. Као одговор на то у ваздушном нападу сиријске војске погинула су 33 турска војника, који, према саопштењима Анкаре, није ни требало да се ту налазе.

Руска страна је предузела мере у циљу потпуног прекида ватре са сиријске стране и обезбедила евакуацију погинулих и рањених. Након тога је Турска саопштила о почетку копнених и ваздушних напада на положаје сиријске војске.

Спутник