Народ бежи из карантина, вирус циркулише целом државом – Италија дефинитивно пала на тесту

Само у област Пуљу из Ломбардије стигло је две и по хиљаде људи који беже из карантина. Готово је немогуће да нико од њих није заражен короном. Наступила је врло непријатна ситуација, стручњаци упозоравају да вирус полако почиње да циркулише целом Италијом.

Овај драматичан последњи извештај са терена реферисала је за Спутњик дописник РТС-а из Рима Маринела Ражнатовић која оцењује да би све ово могло скупо да кошта Италију.

Карантин продужен: Италија не успева да се избори са вирусом

Упркос увођењу карантина у Ломбардији и другим северним регијама, у Италији за само 24 часа преминуо је исти број људи као свих претходних дана од појаве коронавируса – 133. Драматично је порастао и број заражених коронавирусом.

Хиљаде људи, пре свега у Ломбардији, покушало је да се домогне возова или да аутомобилима напусте блокирану регију. Стотине полицајаца и здравствених радника проверавали су путнике, али многи су успели да прођу.

Зашто је уопште дошло до тако брзог ширења епидемије у земљи у срцу развијене Европе и које су шансе да се она заустави?

Наша саговорница каже да двонедељна изолација није дала жељени резултат, па се Влада одлучила за нове мере како би се спречило ширење вируса.

„Фактички се сад иде на време изолације од 40 дана, зато што особа може да буде позитивна, а да нема симптоме чак три недеље. Када оболи, то углавном траје две недеље, а када оздрави, мора да се сачека још недељу дана, јер је и тада позитивна на вирус“.

Менталитет шири вирус

На северу Италије затворени су сви музеји, биоскопи, позоришта, забрањена су венчања, сахране, фудбалске утакмице играју се без публике, али је земља по броју зарађених одмах иза Кине. Дошао је до изражаја национални менталитет, у томе је највећи проблем, каже Маринела Ражнатовић.

Проблем је недисциплина. Млади се понашају крајње неодговорно, и даље се масовно окупљају. Зато је министар здравља Роберто Сперанса објавио да особе које не поштују мере против заразе могу бити ухапшене и чак кажњене затвором до пет година. Међутим, у анкетама које можемо видети на телевизији, велики број младих каже да их мере владе не занимају, да она не може да им забрани да излазе и да се проводе“.

Наша саговорница додаје да овако неодговорно понашање младих заправо угрожава старе који су најчешћа мета вируса. У просеку, они који су умрли од последица коронавируса у Италији имали су више од 81 годину. Млади ретко обољевају, али се показало да врло лако преносе вирус, каже.

„Управо због тога сада сви, од председника државе, преко премијера и медицинских стручњака инсистирају да се промени понашање, да сви морају да смање активности. То значи да што више бораве у кућама, да се што мање друже“.

Кључни дан – 31. март

Дан Д за Италију је 31. март, тада ће бити познато да ли је продужени карантин испоштован, односно да ли је дао жељене резултате. До тада авио-компанија „Ал Италија“ неће летети из Рима за Београд, а обуставила је и све међународне летове са миланског аеродрома „Малтеза“.

Наша саговорница каже и да је интересантно посматрати колико је свет глобализован, јер је епидемија која је до јуче била хиљадама километара далеко сада буквално паралисала срце Европе. Занимљиво је и како се сада понаша земља из које је вирус стигао, која се изборила управо дисциплином, односно какве је препоруке дала својим грађанима у Италији. У последња два дана сви ресторани, барови и продавнице које држе Кинези су затворени, каже дописник РТС-а из Рима.

Сад се Кинези плаше Италијана

„Апсолутно све што држе Кинези је затворено, то значи да су они добили директиву из свог центра да морају да затворе. Дописник РАИ-ја из Кине каже да је у Кини тренутно највећи страх од Кинеза који долазе из Европе, посебно из Италије, да ће им поново донети коронавирус у земљу, сада када епидемиолошка ситуација јењава“, каже.

Иако кафићи примају само одређени број гостију, који морају да буду удаљени један метар, она примећује да, упркос свим мерама изолације, тржни центри и даље раде, новина је само то што су затворени викендом.

Италија је и по броју умрлих и по броју заражених, којих је сада више од 7300, на другом месту после Кине, а од почетка епидемије умрло је 366 пацијената.

Спутник