Долетела у Ниш из Базела, сумња да има корону, али нико неће да је тестира

Нишлијка Мирјана Јовановић је пре недељу дана долетела из Базела у Ниш, има 62 године и хронични бронхитис, а од јуче симптоме корона вируса, али тврди да нико не жели да је тестира. На доступне бројеве телефона уместо одговора добила је, како каже, увреде, па сумња да уопште има реагенаса за тестирање пацијената.

Прошлог уторка, 3. марта Јовановићева је слетела на нишки аеродром из Базела, који је на тромеђи Француске, Швајцарске и Немачке. На аеродромима је добила упутство и прошла контролу, температуру је први пут добила сутрадан увече и тада је први пут контактирала епидемиолога.

Број телефона Института за јавно здравље 018/4226338 на који су надлежни упућивали није у функцији, што су потврдиле данас и друге Нишлије, други јесте, али јој се нико није јављао, те је коначно на актуелан број 0604119416 успела да добије приправног епидемиолога.
Попунила сам неку анкету, испитао ме је шта, како и где и рекао ми да ако два дана не буде температуре да могу да се виђам и са унукама, пријатељима. Тако је и било, те ноћи сам имала температуру, онда два дана ништа, виђала сам се са свима. Међутим јуче ме оборило и спавала сам три сата, имала сам грозницу, благу језу и око 37 температуру. Поново сам звала тог приправног епидемиолога који је заборавио да смо се већ чули, па сам га подсетила да сам му већ дала податке – прича Нишлијка.

Потом је, како каже, прекинуо везу и обећао да ће је позвати за два минута. Пошто није, каже да га је поново звала и поновила да је долетела из Швајцерске, да сумња да има вирус и да жели да се тестира.

Међутим, тврди да је он уместо одговора питао да ли је на аеродрому приметила наког ко би могао да има корону. Нишлијка каже да није желео да јој каже ни како изгледа тестирање, да ли у Нишу има оболелих и колико и да је почео да виче на њу.

Он је рекао „ви не знате колику ја навалицу овде имам, не знам шта ћу пре да радим“. Ја сам га питала да ли је он администратор, секретар или приправни епидемиолог. На то ми је одговорио „немој вас набијем три дана на инфективно са зараженим особама“, тим речима. Тражила сам да ми каже шта да радим и да ме неко тестира, јер имам унуке, пријатељице, ћерку, мужа који су сваког дана са мном. Имам 62 године и хронични бронхитис, допутовала сам из жаришта епидемије, желим да знам да ли имам вирус. Он је викао да не зна како да одговори на сва питања, због навалице – наставља Јовановићева.

Напомиње да је уместо одговора, прекинут позив, остала је разочарана и без одговора и са сумњом да је заражена. Каже да је потом звала и Хитну помоћ и Инфективну клинику, али да је од лекара добила објашњење да је једини начин да се информише и тестира број телефона који је већ звала.

Истиче и да је одлучила да о овој непријатној ситуацији прича јавно, јер док надлежни позивају грађане да се обавезно јаве ако имају симптоме короне и долазе из жаришта епидемије, она је доживела непријатну ситуацију и није тестирана.

Ја сумњам да уопште има реагенаса да истестирају болесне. Ја нисам уплашена због себе, већ због људи са којима сам била у контакту, посебно јер сам чула да је двоје заражених дошло такође из Швајцарске. Ово је страшно, ја сам забезекнута, ово је ван памети – закључује Нишлијка.

Новинари су о овом проблему обавестили епидемиолога Бранислава Тиодоровића који је рекао да Нишлијка можда има температуру због грипа или неке респираторне инфекције, али да би зато што је допутовала из Базела требало да се јави. Рекао је да ће новинарима проследити број на који би могла да добије информације, али се до објављивања текста то није догодило.

Подсетимо, корона вирус у Ниш је донела Нишлијка из Лугана, а од ње се вирус проширио и још 24 људи је под надзором.