Британија: Боље да се што више људи зарази, да стекну имунитет

Влада предвиђа да врхунац епидемије у Великој Британији неће наступити за мање од 14 недеља и да се становништво неће придржавати рестриктивних мера.

Британска влада на челу с Борисом Џонсоном има план за борбу против вируса корона који је врло јасан: ширење болести се треба успорити, али се не треба зауставити. Како пише „Блумберг“, у јавности влада то још није рекла, али сматрају да ће већина људи добити болест и да ће се готово сви опоравити. Оно што се жели постићи јесте “колективни имунитет”, тачку у којој је довољно висок проценат становништва имао болест и стекао имунитет, што значи да се болест неће ширити даље људима који је нису имали. Циљ је до таквог имунитета доћи током летњих месеци, таман пре него што почне идућа зима.

Влада предвиђа да врхунац епидемије у Великој Британији неће наступити за мање од 14 недеља и да се становништво неће придржавати рестриктивних мера у тако дугом раздобљу, због чега су бесмислене.

– Оно што не можете учинити је потпуно сузбити ову ствар и оно што не бисте требали направити је сузбити је у потпуности – рекао је у понедељак Патрик Валанс, главни научни саветник британске владе. Објашњава да ако се сада не стекне имунитет, болест би могла да се понови касније у години, на пример зими када је НХС (британски систем јавног здравства) у угроженијој фази, па тада може наступити још проблема.

Дејвид Халперн, члан одбора који је задужен за сузбијање ширења вируса корона у Великој Британији, рекао је да је план изградити имунитет заједнице на ниво да су они у највећој опасности – заштићени.

– Доћи ће до тренутка, ако претпоставимо да епидемија настави овим темпом, у ком требамо зачаурити, односно заштитити оне који спадају у најризичнију групу на начин да се они, заправо уопште не разболе, а када они изађу из те своје заштићене чауре, остатак популације оствариће колективни имунитет на вирус корона, па се та ризична група више ни неће може заразити – рекао је Халперн за ББЦ.

ИПАК МАЛО ПОСУСТАЈУ ОД СТРАТЕГИЈЕ: ЗАБРАЊУЈУ ВЕЛИКА ОКУПЉАЊА

Ипак, у суботу је британска влада ипак мало узмакла од своје стратегије. Донели су одлуку да ће од идуће недеље забранити велика окупљања како би покушала да успори ширење вируса корона. Премијер Борис Џонсон до сада је одбијао притиске да уведе рестриктивне мере које су увеле друге европске земље како би спречиле ширење вируса.

– Министри раде са главним научним саветником и главним медицинским званичником на нашем плану заустављања различитих типова јавних догађаја, попут масовних окупљања, од идуће недеље – рекао је извор из владе, преноси Ројтерс.

Премијер лига је у петак суспендовала све утакмице до 4. априла, док су отказани и други догађаји попут Лондонског маратона. Британска краљица Елизабета (93) отказала је неке јавне догађаје идуће недеље због вируса корона, објавила је Бакингамска палата у петак, док је Џонсон одложио на годину дана локалне изборе у Енглеској који су требали да се одрже у петак.

Извор из владе је рекао да ће закони бити усвојени идуће недеље како би влада имала овлашћења за суочавање са епидемијом, попут могућности заустављања јавних окупљања и компензовања организатора. Британски медији наводе да би забрана јавних окупљања могла утицати на догађаје попут фестивала Гластонбурy, Гренд Слема Вимбледон и на трку коња Гренд Нешнал. Шкотска покрајинска влада рекла је у четвртак да би сва окупљања с више од 500 учесника требала бити отказана.


Новости