ХАФТАРОВЦИ СПРЖИЛИ ТУРСKЕ ВОЈНИKЕ! На аеродрому Митига изгинули ЕРДОГАНОВИ ЛЕГИОНАРИ?

Либијска национална армија (ЛНА) саопштила је да је гађала аеродром Митига и ликвидирала неколико турских војника.

– Последњих дана извели смо напад на војне објекте аеродрома Митига у Триполију – то нису објекти група Мисурате, већ директно Оружаних снага Турске. Они су уништени. То су радари и системи за противваздушну одбрану. Међу убијенима има и турских војника – изјавио је портпарол Либијске националне армије Ахмад ел Мисмари на конференције за медије.

Према његовим речима, ЛНА поштује примирје, спроводећи операције само као одговор на провокације снага Владе националног споразума.

– Сада се воде битке у Либији, већ 40 сати, како би се спречило да непријатељ искористи примирје – рекао је Ел Мисмари.

Он је напоменуо да је ЛНА напала подручје Мисурате, уништивши „све што се изједначава са турским присуством“, укључујући војна складишта.

Портпарол је додао да су снаге Либијске националне армије ушле у неколико области Триполија, али не напредују, поштујући примирје.

Либијски сукоб

У Берлину је 19. јануара одржана међународна конференција о Либији, на којој су учествовали лидери Русије, Немачке, Француске, Сједињених Америчких Држава, Турске, Египта и других земаља, као и Европске уније и Уједињених нација. Премијер Владе националног споразума Либије Фајез Сараџ и командант Либијске националне армије Халифа Хафтар присуствовали су самиту, иако ни тамо није дошло до организације директних преговора између њих.

Берлинска конференција одржана је неколико дана након међулибијске конференције у Москви 13. јануара, на којој су учествовали председници Русије и Турске. Хафтар је руску престоницу такође напустио без потписаног примирја са председником Владе у Триполију Фајезом Сараџом.

Главни резултат Берлинске конференције је позив за прекид ватре у Либији и обавеза да се сукобљене стране уздрже од мешања у сукоб, поштујући ембарго на оружје странама у сукобу. Осим тога, учесници састанка су предложили да се оснује одбор за контролу поштовања прекида ватре.

Интермагазин