Четири фазе развоја коронавируса у организму – прва – слична обичној прехлади!!!

Главни пулмолог овлашћен од стране руског Министарства здравља Александар Чучалин издвојио је четири главне фазе развоја болести изазване коронавирусом, која почиње безопасном прехладом, међутим у случају компликације може довести и до смртног исхода.

Сама болест има најмање четири стадијума – прва фаза је виремија. Тада наступа безопасна прехлада која траје од седам до девет дана, рекао је Чучалин.

Према његовим речима, у периоду између деветог и четрнаестог дана болести формира се бактеријска упала плућа. Током тог периода, бактерије и микроорганизми накупљају се у дисајним путевима, а у тој фази болест још увек може да се открије благовремено.

Међутим, уколико лекари не исконтролишу ситуацију и болест настави да напредује долази до озбиљнијих компликација.

Појава акутног респираторног дистрес синдрома (АРДС) могућа је када заражена особа не може самостално да дише. У том случају пацијента укључују на апарат за вештачко дисање.

„У следећој фази може се догодити да имуносупресија постане фатална и да пацијент оболи од бактеријских (псеудомонас) и гљивичних инфекција”, закључио је пулмолог.

Пандемија коронавируса

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус.

Први оболели имали су везе са тржиштем морских плодова, а претпоставља се да би извор вируса могле бити змије које се у Кини често користе за исхрану. Касније је објављено да вирус може да се преноси са човека на човека. Коронавируси (породица Coronaviridae) су група вируса који узрокују респираторне болести код сисара и птица.

Светска здравствена организација прогласила је 11. марта пандемију коронавируса. У свету је до сада оболело више од 162.687 особа, преминуло је 6.065 људи, а оздравило  75.620.

Спутник