ГЛАВНИ ВИРУСОЛОГ ИТАЛИЈЕ: „Запањен сам шта раде Британци у вези КОРОНАВИРУСА“

ВОДЕЋИ италијански виролог Роберто Буриони запањен је понашањем Велике Британије која не покушава да сузбије вирус корона, већ пушта да се њим зарази што већи део популације с циљем стицања имунитета, а настоји да заштити само старије.

„То ми је несхватљиво понашање у време када нема вакцина и када не знамо да ли ће заражени након оздрављења стећи имунитет“, рекао је Буриони за агенцију ДПА.

Буриони, професор микробиологије на миланском универзитету „Сан Рафаеле“, један је од првих италијанских научника који је упозоравао на појаву овог вируса.

Након што су Шпанија, Француска и Аустрија кренуле италијанским путем и почеле да уводе драконске мере ограничавања кретања, Буриони тврди да цела Европа мора учинити исто.

„Потребни су нам јединство и заједнички приступ. У супротном, који је смисао ЕУ?“, пита Буриони.

Он није сигуран да ће са појавом топлијег времена вурус нестати или да ће епидемија ослабити.

„Немојте се кладити у то. О томе још ништа не знамо“, поручује Буриони.

Велики број оболелих и умрлих у Италији он објашњава структуром италијанског друштва у коме је више старијих и више социјално активних.

„Не знамо када ће бити боље. Ситуација се још развија. Радимо све што морамо радити и надамо се да ћемо за који дан видети резултате“, закључује Буриони.