Почиње спровођење једне од најдрастичнијих мера у свету: Масовно надгледање телефона због вируса

Израелска влада одобрила је данас хитне мере које ће омогућити безбедносној агенцији те земље „Шин бет“ да у наредне две недеље приступи подацима мобилних телефона грађана како би пратила кретање заражених коронавирусом. Надгледање телефона једна је од најдрастичнијих мера у свету до сада донетих због ширења коронавируса.

Како преноси Ројтерс, израелска влада почела је да распоређује технологију за праћење мобилних телефона у циљу борбе против коронавируса и издала је директиве којима позива људе да не напуштају своје домове.

Израелско Министарство здравља користиће податке како би лоцирало заражене и упозорило оне који су били у њиховој близини, навела је влада.

Међутим, коришћење технологије за борбу против тероризма у циљу праћења заражених вирусом и свих који су били у контакту са њима привукло је критике група за заштиту грађанских права још након што их је премијер Бенјамин Нетанијаху предложио током викенда.

Израелске власти наводе да је циљ сајбер мониторинга, који ће бити на снази у наредне две недеље, искључиво заустављање ширења коронавируса.

Спутник