Грчка полиција сузавцем против миграната који су покушали да пробију границу из Турске

Солун, Грчка – Сукоби су избили на грчкој граници с Турском пре зоре у среду, након што је око 500 миграната покушало срушити граничну ограду и ући у Грчку.

Грчка полиција саопштила је да је употребила сузавац како би одвратила притисак јужно од граничног прелаза Кастаниес. Они су рекли да су турске власти такође испалиле сузавац на грчкој граници. Сукоби су почели у 2 сата ујутро и трајали су отприлике два сата.

Процењује се да је око 2000 миграната још увек улогорено на грчко-турској граници, недељама након што је Турска прогласила своју границу према Европи отвореном и охрабрила мигранте и избеглице који живе у земљи да покушају да пређу у чланицу ЕУ – Грчку.

Десетине хиљада људи упутиле су се ка граници упркос инсистирању Грчке да њена источна граница, која је и спољна граница ЕУ, буде затворена. Тај корак уследио је након вишемесечне претње турског председника Реџепа Таијипа Ердогана да ће дозволити пролаз милиона избјеглица у Европу, осим ако ЕУ не пружи већу подршку бризи о избеглицама у Турској.

ЕУ каже да се држи споразума са Турском из 2016. године према којем она обезбеђује милијарде евра у замену за то да Турск брине за више од 3,5 милиона избеглица из суседне Сирије.

Насиље на граници уследило је неколико сати након што је Ердоган одржао четворо сатну видео конференцију са лидерима Француске, Немачке и Британије како би разговарао о мигрантској кризи.

Изјава из Ердоганове канцеларије каже да су четворица лидера разговарала и о начинима решавања сукоба у Сирији и пружању хуманитарне помоћи у проблематичној сиријској провинцији Идлиб.

Телефонска конференција у уторак између Ердогана, њемачке канцеларке Ангеле Меркел, француског председника Емануела Макрона и британског премијера Бориса Џонсона организована је након што су европски челници отказали планове за путовање у Истанбул због кризе са коронавирусом.

Насиље на грчко-турској граници допринело је забринутости у Атини због великог броја миграната који су стигли из Турске – до сада просечно 100 на дан на грчким острвима – додајући озбиљној пренасељености у тамошњим избегличким камповима.

Грчке власти у среду су у острвским камповима увеле ограничења кретања, која су трајала најмање месец дана, у оквиру мера јавне безбедности због пандемије коронавируса.

Мигрантима на Лезбосу и још четири острва биће дозвољено да посећују градове на острвима само у малим групама и на ограничени временски период, саопштило је Министарство за миграциона питања. Министарство је саопштило да убрзава планове о изградњи притворских објеката на острвима.

Ни у једном од кампова нису потврђене инфекције, мада обим тестирања на тим местима остаје нејасан.

Више од 9.300 људи је стигло у Грчку – до сада, ове године углавном стижу на источна острва – из Турске, иако је стопа долазака успорена током протекле недеље.

AP Photo/Giannis Papanikos

Дописници: Елена Бекаторос и Дерек Гатопоулос из Атине, Грчке.

АБЦ Њувс