Нафта клизи на невероватних 10 долара по барелу а то ће бити крај за једну од три највеће силе на свету

Светске цене нафте могле би пасти на 10 долара по барелу ако се додају бројни непожељни фактори а то би онда био почетак глобалног слома економије.

У најгорем случају, мере за борбу против коронавируса покренуће талас банкрота, што ће довести до веће незапослености. То би ограничило способност глобалне економије да се опорави након успешног задржавања вируса.

Утицај коронавируса на трговину последица је немогућности или неспремности да се потроши због страха од заразе.

Истовремено, ни владе ни централне банке не могу учинити ништа да повећају потражњу у таквим условима. Њихова једина опција је да пруже подршку погођеним предузећима како би им помогли да избегну банкрот.

Ако истовремено главни произвођачи нафте испуне намеру да повећају производњу – Саудијска Арабија за два милиона барела дневно, Абу Даби и све остале чланице ОПЕК-а за по милион више, тада би осцилација цена могла да остане око 20 долара по барелу до краја године.

Требало би хитно развити нове краткорочне планове, како би се размотрило даље снижење цена нафте на 10 долара по барелу.

Међутим, загонетка коју не могу да реше Саудијска Арабија и Сједињене Државе је одбијање Русије да уђе у то коло и ради на договору око цене нафте.

Предвиђања руских експерата је да се Русија спремила за економски Армагедон и да може преживети и са ценом испод 20 долара по барелу.

Ту цену међутим не могу преживети ни Америка због скупог поступка фракинга ни Саудијска Арабија.

Америка је у правој грозници јер јој се сви планови руше услед економског рата са Кином и европско-руског договора око “Северног тока 2”.

Оптерећена економским ратовима и војним сукобима широм света чини се да се Империји не пише добро.

Каква је улога коронавируса у читавој овој мрежи тек ће се сазнати, али не сада, евидентно је да су Сједињене државе у највећем геополитичком проблему у својој историји.

Једно је сигурно, појава коронавируса није природна, али је сигурно и то да се ствари све убрзаније крећу у лошем правцу за САД.

Webtribune.rs