У Италији се корона код 99,2 одсто умрлих „закачила“ за једну или три озбиљне болести

Више од 75 одсто умрлих имало је висок притисак, 35 одсто имало је дијабетес, а трећина је боловала од неке срчане болести

До 17. марта умрло је 17 људи млађих од 50 година, али су сви – мушкарци са озбиљним здравственим проблемима.

Доктор Ђорђо ПАЛУ, бивши председник и европског и италијанског удружења виролога и професор Универзитета у Падови: „Алтернативе драстичним мерама нема, а права грађана у овом су тренутку мање битна. Требало их је увести раније. Било је грешка затварање само 11 жаришта заразе“.

Како преноси америчка новинска агенција Блумберг, позивајући се на истраживање Института јавног здравства у Риму, до 17. марта само 0,8 одсто умрлих од вируса корона није боловало од неке болести.

Показало се да је 25,1 одсто већ имало једну озбиљну болест, 25,6 одсто је имало две болести, а скоро свака друга умрла особа (48,5 одсто) већ је имала три или више болести пре него што су добиле вирус.

Претходно је саопштено да је просечна старост умрлих од вируса корона у Италији 80 година.

До 17. марта умрло је 17 људи млађих од 50 година. Све те жртве били су мушкарци са озбиљним здравственим проблемима.

Након што је број смртно страдалих Италијана прешао 2.500, са 150-одстотним растом прошле седмице, италијанска државна здравствена организација проучила је податке о умрлима како би дошла до нових сазнања потребних у сузбијању болести.

Више од 75 одсто умрлих имало је висок притисак, 35 одсто имало је дијабетес, а трећина је боловала од неке срчане болести.

Италија још не види позитивне последице драстичних мера сузбијања ширења вируса корона које су на снази, а јуче је забележен највећи број преминулих особа у 24 часа откако је избила пандемија COVID-19. Умрло је чак 475 особа, што је број жртава повећало на готово 3.000.

Укупни број заражених вирусом порастао је са 31.506 на 35.713, што је пораст од 13,35 посто, објавила је италијанска Цивилна заштита.

Како јавља CNN, велики број лекара заражен је због неадекватних мера заштите у готово нељудским условима рада по пољским болницама, претрпаним установама, ходницима…

„Суочени смо с колапсом здравственог система. Опреме једноставно нема довољно, лекари бирају кога ће уопште да лече. Једино што би нас могло спасити је огромна финансијска инјекција, али на све се то требало мислити пуно пре“, рекла је за CNN лекарка Кијара Бонини, и сама заражена вирусом корона.

Тренутно је у самоизолацији, но добила је први негативни налаз. Чека још један па ће назад на посао.

Доктор Ђорђо Палу, бивши председник и европског и италијанског удружења виролога те професор вирологије и микробиологије на Универзитету у Падови рекао је CNN да се након увођења оштријих мера друштвеног дистанцирања кроз десетак дана очекивао пад броја заражених, али да је резултат и њега разочарао. Тврди да је у овом тренутку тешко рећи кад ће се кривуља пораста броја заражених ублажити. Ипак сматра како су ове мере једино решење.

„Алтернативе нема, а права грађана у овом су тренутку мање битна од сигурности“, упозорио је тај виролог који је уверен да је драстичне мере требало је увести раније и да је било је грешка затварање само 11 жаришта заразе.

Факти