САД распоређују ракетни систем “Патриот” на граници са Сиријом – Усмерено против руске авијације?

Распоређивање система противваздушне одбране Патриот у западном Ираку може бити усмерено против руске авијације на сиријском небу.

Медији са блиског истока, позивајући се на изворе ирачке службе безбедности, извештавају да америчке трупе почињу да граде нову војну базу у Ираку.

Наводи се да се ради о војном објекту на подручју града Хит (провинција Анбар) и да ће се база налазити близу границе са Сиријом.

У извештају се наводи да ће Американци разместити системе противракетне одбране Патриот у војној бази близу границе са Сиријом.

Уз њихову помоћ, америчка војска може покушати да заштити ваздушну базу Аин Асад, као и остала војна постројења западног Ирака од могућих ракетних напада.

Подсетимо да је пре неког времена база Аин Асад постала једна од америчких база у Ираку која је претрпела ракетни напад.

Тада је инфраструктура војног објекта задобила озбиљну штету. Након неког времена, нападнута је база Ат-Таџи у којој су убијена три војника (два Американца и један Британац).

Истовремено, остаје упитно да ли су системи ваздушне одбране Патриот уопште способни да заштите америчке војне базе од пројектила и ракета које се користе у тим објектима.

Ипак, Ирачка новинска агенција Ал-Ахад известила је да су амерички системи Патриот спремни за трансфер на границу са Сиријом.

Врло чудна одлука, посебно ако узмете у обзир да напади на америчке војне базе уопште нису изведени из Сирије.

Зато стручњаци сугеришу да распоређивање комплекса Патриот може бити усмерено против руске авијације на небу изнад Сирије.

САД су раније чак покушале да прогурају идеју о стварању нелетачке зоне изнад Сирије, што је Русија категорички одбацила, подсећајући како се завршио случај у Либији.

Webtribune.rs