Кинески стручњак шокирао тврдњом: Ово није пик епидемије у Србији!

Епидемија још није достигла врхунац. Наредне недеље ће бити пресудне у борби против пандемије, а Гуо Јубиао из Одељења за пулмологију и интензивну негу Треће придружене болнице Сун Јат-Сен универзитета у ексклузивном интервјуу за „Ало!“, на питање како оцењује тренутну ситуацију у Србију одговара да је рано још говорити о томе да ли је у Србији пик епидемије у току.

– Откако смо дошли у Србију помно пратимо епидемиолошку ситуацију и судећи по броју тестираних особа, према броју позитивних, хоспитализованих и болесника са тежом клиничком сликом, као и оних који су на респираторима, и броја преминулих, видимо да епидемиолошка ситуација у Србији и даље иде узлазним линијом. То може да се види на основу два броја: онога дана када смо дошли у Србију, 21. марта, било је 50-так потврђених случајева, а сада имамо више од 2.600 потврђених, што говори о ширењу епидемије. Вероватно ће се многи у Србији питати да ли је ова епидемија стављена под контролу и да ли смо дошли до њеног врхунца. Рекао бих да је још рано говорити о томе, има још времена до врхунца епидемије. Ево, у среду је потписан уговор о донацији Kине Србији, о две лабораторије, 10. априла би требало да дођу техничари из компаније који ће радити на тестирању. Чим се повећа број тестираних особа, повећаваће се и број потврђених случајева, али је јако вазно напоменути да је потребно рано откривање присуства овог вируса, да би се смањио број тешко оболелих особа. Самим тим ће се повећати број особа које су тестиране. Истина је да број особа које су позитивне расте како се повећава број тестирања, али треба рећи и да је број пацијената на интензивној нези у оквиру светског просека, око 10 одсто. Знам да све ово што сам сада рекао делује као лоша вест, али то је процес.

Видели смо у Kини и Италији да, када се овај вирус појави, убрзано расте број оболелих, повећава се и број људи који изгубе битку са вирусом, а онда дође до свог врхунца и одржава се неко време. Тек у тој фази, уз ефикасну примену мера превенције и контроле, почиње да опада број новозаражених. То је процес који мора да прође, а добра вест је да је Влада Србије дала инструкције свим нивоима власти и свим институцијама, како би се свеобухватно спровеле превентивне мере, као и мере контроле епидемије, успостављен је систем који се стално побољшава. На пример, изграђене су мобилне болнице, одређене су ковид-болнице и нековид-болнице, набављена је довољна количина респиратора и заштитне опреме. Видимо да Влада и народ Србије заједнички делују, а све то даје резултате. То су показатељи да се Србија боље припремила за суочавање са епидемијом у односу на Италију, Шпанију или Француску. Али наглашавам, још увек није достигнут пик епидемије, ово није крај борбе, која ће трајати још месец или два.

Да ли треба да идемо на море ове године?

– Одлуку о томе треба да донесе Влада Србије, у складу с тим у којој мери ће народ сарађивати, односно спроводити донесене мере. И друге европске земље су увеле сличне мере, затварање градова, па и потпуно затварање држава, али суштина није у увођењу мера, него у њиховом спровођењу. Суштина је да се строго спроводе мере полицијског часа, да се постигне контрола кретања и окупљања. Примера ради, и у Италији постоје такве мере, затворени су градови, али неки људи код својих кућа и даље организују забаве. У том случају увођење полицијског часа не даје резултате.

Kолико сте градова до сада обишли у Србији?

– Били смо у Београду, Новом Саду, Ваљеву, Нишу, Kрагујевцу и видели смо да се у неким градовима добро спроводе све потребне мере. Посебно бих истакао војну болницу у Београду на Kарабурми, која је привремено одређена као ковид-болница, где су спроведене апсолутно све потребне мере које треба да се спроводе у инфективној клиници, постоје два улаза, постоје три зоне, чиста, тампон и заражена зона, набављена је савремена опрема, и, што је најважније, све је урађено брзо и веома добро.

-То вероватно има везе са традиционалним начином размишљања људи у Европи и САД, јер мисле да маску треба да носи само онај ко је болестан. Тако је најједноставније објаснити. Истина је да ношењем маске штитимо и себе и друге.

Интермагазин