Стручњаци упозоравају на други талас заразе коронавирусом

Више од 75 хиљада људи опоравило се од коронавируса у Сједињеним Државама. Широм земље, заражено је више од 820 хиљада људи, док је број жртава Ковида 19 премашио 45 хиљада.

Главно питање у Америци тренутно је како безбедно покренути економију земље и вратити људе на посао. Поједини гувернери одлучили су да дозволе неким радњама да отворе врата, што је забринуло многе, нарочито када је реч о Џорџији.

Док пандемија достиже врхунац у појединим деловима Америке, директор Центара за контролу и превенцију болести упозорава да би други талас заразе коронавирусом ове зиме могао да буде још гори. Робертд Редфилд је рекао да ће се земља истовремено суочити са епидемијом коронавируса и грипа.

На редовном брифингу за новинаре, доктор Дебра Биркс, чланица тима Беле куће за Ковид 19, рекла је да не зна да ли ће „бити горе“.

„Мислим да је ово сада прилично лоше. Наставићемо да пратимо ситуацију од сада до јесени да би могли да дамо рана упозорења”.

Редфилд је коментарисао и протесте због наредби грађанима да остају код куће и твитове председника Трампа у којима је позвао на ослобађање савезних држава од рестрикција. Поручио је да то није од помоћи.

„Није питање да ли то помаже или не. Људи желе да се врате на посао”, одговорио је председник Доналд Трамп.

Три државе на југу Америке већ су одлучиле да отворе своје економије, упркос томе што не испуњавају критеријуме Беле куће да две недеље забележе пад броја случајева коронавируса. Јужна Каролина јуче је отворила плаже. Отворене су и неке робне куће, цвећаре и друге радње. У Тенесију, већина продавница биће отворена 1. маја, а неке већ наредне недеље. У Џорџији, поједини градоначелници критиковали су одлуку гувернера да у петак отвори теретане, козметичке салоне и куглане.

„Молим се да се број заражених и умрлих у Џорџији не повећа значајно наредних недеља због укидања ових рестрикција”, казао је Бо Доро, градоначелник Олбанија.

У међувремену, у тешко погођеној држави Њујорк, има напретка.

„Наша процена шта значи када је нешто добро се променила. Наше добро сада значи да није ужасно”, констатује Ендру Куомо, гувернер Њујорка.

Куомо се у Вашингтону састао са Трампом од којег је затражио да помогне у координацији ланца снабдевања потребног да би се проширило тестирање на коронавирус. Куомо и Трамп оценили су да је састанак био продуктиван.

Извор: Глас Америке