На данашњи дан се упокојио у Господу Свети Василије Острошки, основана Војска Републике Српске, земљотрес у Кини…

Српска Православна Црква обиљежава 12. мај (28. април по јулијанском календару) као живу успомену на Светог Василија Острошког Чудотворца, који се на данашњи дан 1671. године упокојио у Господу.

Рођен је као Стојан Јовановић, 28. 12. 1610. године, у селу Мркоњићи у Поповом пољу крај Требиња, од оца Петра и мајке Ане-Анастасије. Због страха од данка у крви, родитељи су га као дјечака склонили код стрица – игумана Серафима, у манастир Завалу, када му је било 12 година. Неколико година касније, замонашио се у манастиру Тврдош, гдје је произведен и у чин свештеника. Са 28 година у Пећи је хиротонисан у чин митрополита Захумског. Његов мукотрпни и богослужбени живот, обиљежили су притисци римокатоличке бујице из Дубровника, лажног епископа унијате Саватије, те турско зулумћарство.

Након што су Турци разрушили Тврдош, Свети Василије је пошао под острошке кланце, гдје је саградио и манастир Острог. У њему су похрањене и његове свете, исцјелитељске и чудотворне мошти.

На велики празник Светог Василија Острошког, 12. маја 1992. године, Народна скупштина Српске Републике БиХ је донијела одлуку о оснивању Војске Републике Српске. Она је трајала до 1. јануара 2006. године када је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Крсна слава ВРС је Видовдан, 28. јун. Данас, њену традицију наставио је „Трећи пјешадијски (Република Српска) пук“.

На данашњи дан, 12. маја 1872. године, чувени словеначки свештеник, др теологије и лидер „Словеначке народне странке“, Антон Корошец. Остаће упамћен и по томе што је био потпредсједник владе КСХС и први предсједник владе КСХС који није био Србин. Током ратне 1917. године постао је предсједник Југословенског клуба у бечком парламенту. Био је убијеђени римокатолик, језуита, који се залагао за што чвршће везе КСХС/КЈ са Ватиканом, док је, с друге стране, стајао на антисемитским и антимасонским позицијама.

Дванаести дан мјесеца маја остаће упамћен и по рођењу бразилског фудбалеру Марсела (1988); али и по првом енглеском насељу на простору Сјеверне Америке које је подигао Џејмс Смит (1607). Такође, на данашњи дан Марија Терезија је присвојила и круну (1743); кинеску провинцију Сечуан је погодио стравичан земљотрес од 7,8 степени Рихтерове склае, гдје је преко 5 милиона људи остао без крова над главом (2008).

ИН4С