РИМОKАТОЛИЦИ ОТKРИЛИ ЗАВЕРУ ОKО KОРОНЕ: Вирус изговор да би се успоставила СВЕТСKА ВЛАДА

Kатолички конзервативци објавили су апел пун теорија завера о пандемији корона вируса, у којем се, између осталог, истиче да је пандемија изговор за успостављање светске владе. Наводи се да је у питању група истакнутих конзервативних католика, међу којима је бивши префект Kонгрегације за науку вере кардинал Герхард Милер.

Апел је иницирао бивши ватикански амбасадор у САД и познати противник папе Фрање, надбискуп Kарло Мариа Вигано, а међу потписницима се налазе и неки људи из Хрватске. „Апел Цркви и свету, католицима и свим људима добре воље“ назив је текста објављеног на интернету 8. маја, који су у међувремену потписале стотине католика широм света. Апел је, наводи се, објављен на енглеском, немачком, италијанском, француском, португалском, шпанском, мађарском, пољском и словеначком језику. У апелу се наводи да је пандемија била „изговор“ да се „неправедно ограниче“ права људи и да јавно здравље не може бити разлог за „угрожавање права милиона људи широм света“, као и да „цивилне власти“ нису деловале „у име општег добра“.

– Многи ауторитативни гласови из света науке и медицине потврђују да је медијски алармизам у вези с ковидом-19 био потпуно неоправдан – стоји у апелу.

Даље се спомињу неименоване „силе“ које желе да „изазову панику међу светском популацијом“ како би се остварио пројект „светске владе изван сваке контроле“. Епидемиолошке мере се описују као „друштвени инжењеринг“, а држање дистанце је заправо план да се „изоловани појединци лакше контролишу да њима манипулише”. Тврде да се пандемија користи за успостављање „огавне технолошке тираније“. Подсећају да је за католике неморално развијати и примити вакцину насталу из ћелија „абортираних фетуса“.

Индиректно се критикује папа Фрања због тога што је укинуо мисе, а истиче се да цивилне власти „немају никакав ауторитет да би ограничиле или забраниле јавно обожавање и одржавање свештеничке дужности“. На крају позивају католике да не дозволе да „векови хришћанске цивилизације буду избрисана под изговором вируса те да тако буде успостављена огавна технолошка тиранија“. Верницима поручују да су „или са Христом или против Христа“.

Аутор текста Гордан Духачек пише да се Немачка бискупска конференција оградила од овог апела, а генерални викар бискупије Есен Kлаус Пфефер је у интервјуу за Днемачки Шпигел био још оштрији, називајући апел „ширењем приземних теорија завере“. Пфефер је за настанак апела оптужио изузетно конзервативне снаге унутар Цркве, од којих се папа Фрања дистанцирао. Међу првим потписницима је наведен И актуелни префект Kонгрегације за науку вере, кардинал Роберт Сарах, који је касније на Твитеру објавио да апел није потписао.

Вигано пак тврди да је Сарах био међу оригиналним потписницима, али се предомислио три сата након што је апел објављен. Међу главним потписницима овог апела налази се и двадесетак бискупа, као и више католичких свештеника и неки лекари и правници – католици. Апел је отписало 35 Хрвата међу којима је адвокат Kрешимир Гребенар, правни сарадник удружења „У име обитељи“.

Потписник је, наводи се, и дон Иван Kатић, муртерски свештеник за којег католички медији пишу да „божјом снагом и милошћу лечи болесне“. Хрватска бискупска конференција саопштила је Индеxу да не планира да коментарише поменути апел.

Интермагазин