Хрватска – Мађарска: Орбан не престаје да провоцира, а сад је отишао и корак даље!

Да мађарски премијер Виктор Орбан воли да пецка свој комшилук великомађарском носталгијом није никаква новост, али је читав низ догађаја претходних дана подигао провокације на нови ниво. На посебном удару се нашла Хрватска.

Никако случајно, Орбан се на талас провокација одлучио баш у месецу у коме се обележава век од Тријанонског мировног споразума којим је Мађарска након Првог светског рата остала без две трећине своје територије.

Најпре је 4. јуна, на саму годишњицу, недалеко од парламента у Будимпешту постављен споменик који вапи за „ампутираним“ деловима Мађарске, односно данашњим деловима Србије, Хрватске, Словеније, Словачке, Аустрије, Румуније, Украјине… Имена укупно 12.500 градова, села и општина које су до 1920. године припадале Угарском краљевству уписана су словима од нерђајућег челика на споменику вредном 16 милиона евра.

А затим је истог дана, у месту Шатораљаујхељ, на граници Мађарске и Словачке, Орбан је открио споменик са картом „велике Мађарске“, уз запаљив националистички говор.

Најављујући „тектонске промене“ и тло које ће „задрхтати под ногама суседа“, мађарски премијер позвао је следећу генерацију Мађара, „пету генерацију након Тријанона „, да „победи у бици која све одлучује“. Орбанова генерација, „четврта након Тријанона“ довела је Мађарску до „врата победе“, а пета генерација би требало да се у заједништву „приближи Богу, који је бесконачан“.

Оштре критике

На споменику се, поред сада већ стандардне великомађарске мапе, нашао и натпис „Ријека – на море Мађар(и)“, па не чуди што су и овог пута најбурније реакције стигле из Хрватске.

Реч је о наводном цитату из истоименог новинског чланка који је 1846. написао песник и политичар Лајос Кошут да би подстакао изградњу жељезничке пруге и описао лепоте приморја. Тако је бар гласило објашњење мађарске владе након што је хрватско министарство спољних послова упутило протест због „непримереног натписа“.

Бурно је реаговала и хрватска опозиција, а председник Зоран Милановић је јасно рекао да не треба веровати Орбанну када тврди да нема претензија према деловима Хрватске.

– Уверавао ме је да је све у реду, али ако те једном превари – он је крив, а ако те превари други пут – ти си будала. Знамо ко је Орбан и шта заговара, а то није ништа добро – био је оштар Милановић.

Хрватски председник сматра да из Будимпеште стално стижу „жалопојке и кукњаве“ да је Мађарска закинута Тријанонским уговором и да је то „трагедија мађарског народа и државе“.

– Ако би неко требало да кука јер је након изгубљеног рата остао збијен на малом простору, то су Немци, њих стварно има пуно на малом простору. Али не чујете то из Немачке. То чујете од ове послуге која сањари о мађарској Ријеци, Трансилванији… – рекао је Милановић.

Хрватски медији оштро критиковали Орбанов потез и говор, а ништа блаже реакције нису биле ни на друштвеним мрежама.

Пленковић погнуте главе

Ипак, критика је и сада, као и у претходним случајевима, изостала од стране једног Хрвата – премијера Андреја Пленковића. Напротив, толико се трудио да одбрани Орбанове поступке, да је у медијима осванула компилација његових „најсрамнијих изјава“ у којима је пун разумевања за „мађарску историјску трауму“ и у којима тврди да натпис само „цитира једну песму да Мађари иду на море, не да је Ријека мађарска“.

Многи су, као и раније, Пленковићево ћутање објаснили томе што „Орбан држи хрватску нафту“, односно чињеницом да мађарска има деоничарски удео у хрватској државној нафтној компанији.

Шеф опозиционих социјалдемократа Давор Бернардић објаснио је зашто не очекује реакцију владе на отварање споменика на мађарско-словачкој граници.

– Реч је о Пленковићевом пријатељу. Орбан је познат по томе што својата хрватске територије. Пленковић, за награду мађарском премијеру, доставља нафту у Будимпешту – изјавио је он.

Удар на туристичку сезону

За разлику од претходних великомађарских испада, чини се да је Орбан овог пута отишао корак даље у провоцирању Хрватске, односно да се намерачио на туристичку сезону на коју се добрим делом ослања економија земље.

Наиме, 5. јуна је Мађарска укинула рестрикције својим грађанима на путовања у Чешку, Словачку и Аустрију, док су рестрикције према Хрватској и даље на снази.

У пракси то значи да ће грађани Мађарске, Чешке, Аустрије и Словачке могу да путују у те четири земље без показивања негативног теста на корона вирус и обавезног карантина повратка у своју земљу.

Хрвати се сада питају зашто је њихова земља искључена из договора, иако има сличну или чак бољу епидемиолошку ситуацију него наведене државе.

Великомађарска географија

Подсећања ради, Орбан је ове године користио сваку прилику за практиковање великомађарске географије.

Орбан је у децембру прошле године поделио фотографију са састанка председништва своје странке Фидес, који је одржао пред великом уоквиреном картом „велике Мађарске“. Само неколико дана раније је приликом посете Хрватској у носталгичном тону говорио о раздобљу када је та земља била под Мађарском, служећи се често изразом „наша земља“, при чему је било нејасно да ли мисли на Мађарску или Хрватску. Тада је говорио о Славонији и Барањи као „најбогатијим деловима наше (мађарске) државе”.

У јуну прошле године илустрација „велике Мађарске“ осванула је на службеној мађарској страници на Твитеру на енглеском језику „Абоут Хунгарy „. Прошлог месеца је на Фејсбуку пожелео срећу матурантима који су полагали испит из историје, а то је учинио уз призор глобуса на коме се „велика Мађарска“ на истоку простире све до Ријеке и Далмације.

Блиц/Интермагазин