Србија треба да прекине преговоре са Бриселом и Приштином

Тешко је говорити о могућности било каквог договора Београда и Приштине, ако се људи који чине политичку елиту косовских Албанаца понашају као љути тинејџери који траже максималистички оно што мисле да им припада а што није реално. Београд им то не може пружити.

Решење за косовски проблем треба да донесе економија и живот, каже новинар и публициста из Грачанице Живојин Ракочевић пред наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу, после 20 месеци паузе.

Он истиче да је ипак неопходно да попусте тензије, а да би до тога дошло морају бити процесуирани они који су овај простор довели на ивицу пропасти и стално га држе на тој ивици јер немају шта да понуде осим хаоса.

“Производња хаоса је њихов основни бизнис на ком су зарадили они, и не само они већ сви господари малих ентитета на Балкану који су одлучили да направе границе као гвоздене завесе. На тим балканским границама, од ових у Црној Гори преко Јариња па до оних у БиХ нормалан човек се осећа као криминалац, а криминалац се осећа као нормалан човек јер он их је направио да би заштитио бизнисе које има”, с горчином констатује Ракочевић.

Немогуће наметање договора

Бивши вицепремијер Србије Небојша Човић истиче да Србија не мора ништа да уради нити да пристане на било шта што јој се намеће.

”Да су то могли без нас, они би то урадили. Али сад имате завршницу да ми треба да потпишемо некакав правно обавезујући споразум о нормализацији. Зар стварно верујете да ће, ако то потпишемо, сутра све бити нормално? А претходних 20 година је све руинирано, уништено, криминализовано. Добро је што идемо на дијалог после 20 месеци, али зашто није спроведен Бриселски споразум? Такође, напредак у нормализацији треба да има мерљиве факторе: колико за годину дана може да се врати расељених. Жозеп Борељ каже: потребни су нам храбри политичари. Па што нико није храбар у Шпанији? Храброст се изгледа мери тиме како ми никако не можемо да схватимо да нам је Kосово омча око врата”, образлаже Човић.

Он указује и на чудан тајминг журбе ЕУ да се дијалог настави.

“Нико не зна шта се дешава са вирусом, ни научници на светском нивоу, јер у почетку је требало 60 дана да се зарази 100.000 људи а сад дневно имамо преко 250-300.000 заражених са значајним бројем умрлих. Економија се тресе, ући ћемо у рецесију гору него пред Други светски рат. Онда у таквом тренутку направите овакав притисак и јурњаву“, каже Човић.

Истовремено, према његовом мишљењу, дискутабилан је кредибилитет и ЕУ, и Приштине.

„Они ниједан споразум до сада нису спровели а свуда је међународни фактор био гаранција. Следеће, Еулексу је продужена мисија на годину дана а постоје индиције да га више неће продужавати. Најзад, Албанци губе имиџ жртве у свету“, наводи Човић.

Kомпромис је слобода

На питање виде ли Срби са KиМ уопште неки компромисни модел решења, Живојин Ракочевић поетски одговара – који би био компромис.

“Kомпромис је слобода, али у овом контексту то апсолутно није могуће. Kажу, интегришите се у косовско друштво. Не можете се интегрисати у нешто што није демократско. Не можете се интегрисати у тоталитаризам. Јер овде влада тоталитарна матрица. Зато је сад велики проблем како то може да се доведе у нормалу. Ми смо нашли модел гета и то функционише.“

Ракочевић је ипак уверен да систем који су успоставили косовски Албанци уз помоћ међународне заједнице неће вечно трајати.

Нема разлога за журбу

“Он ће пропасти сам од себе јер је појео самог себе, то је принцип украдене власти, украдених институција, исти као у Црној Гори, где један човек обликује вашу слободу и слободу већине поданика, јер ми нисмо грађани. Не може Приштина у коју су Срби органски уграђени да нестане. Замислите патњу тих 40.000 људи који су отишли из Приштине, па да живе у Београду у свили и кадифи. Њихово 20-годишње изгнанство је нешто што се мора уважити”, наводи новинар.

Оцењујући да ли је могућ неки договор до краја године, како у ЕУ најављују, Живојин Ракочевић кратко каже: “Нема ништа од тога. Ми Срби само треба да знамо: имамо времена, немамо разлога за журбу, немамо никаквог разлога за разграничење и поделе, треба пустити време и оне који су сада наши непријатељи да увиде у чему је грешка.“

Небојша Човић се слаже да такав сценарио не треба очекивати, а има и објашњење зашто је ЕУ, упркос свему, оптимистична у прогнозама.

“Одговор је прост: оптимизам црпу из лицемерја. Јер они знају какво је стање на терену из простог разлога што су они то стање и креирали. Они све знају али постоје одређени интереси који су чак више лични него државни. Ми само треба да будемо стрпљиви, упорни, јединствени и да добро сагледавамо ситуацију и куда иде свет, а онда да се позиционирамо”, верује Човић.

Тања Трикић/Спутник