ЛУКАШЕНКО: Запад наставља да финансира нереде у Белорусији

Председник Белорусије Александар Лукашенко сигуран је да Запад финансира протесте и нереде у републици. Он је позвао државе ЕУ да обрате пажњу на своје проблеме, а не да дискутују о ситуацији у Белорусији.

„Западне државе већ директно, не кријући, говоре да прикупљају средства и шаљу их у Белорусију. Ми то видимо“, рекао је Лукашенко на седници Савета безбедности.

„Наравно, ми не можемо да испратимо сва средства која пристижу, јер их много долази у кешу. Међутим, ми то знамо и на то се концентришемо“, додао је он.

Лукашенко је позвао лидере ЕУ да не дискутују о ситуацији у Белорусији, већ да обрате пажњу на проблеме у својим земљама.

Хвала радницима

Председник Белорусије је захвалио радницима који се нису придружили штрајку и обећао да ће решити ситуацију са демонстрантима који их сачекују на улазу у фабрике.

„Брину нас претње и напади на руководиоце и раднике у предузећима. Они, пре почетка и на крај радног дана пролазе кроз шпалир агресивне масе. Као гестапо. Само желим да кажем радницима, да им изразим захвалност и замолим да не спуштају поглед на асфалт. Ви сте радници, господари те фабрике, са демонстрантима који вас дочекују на улазу ћемо ми решити проблем“, рекао је Лукашенко, преноси агенција БелТа.

Председник Белорусије је на седници Савета безбедности на којем су путем видео-линка учествовали руководиоци региона изјавио да је и даље тешка друштвено-политичка ситуација у земљи.

Интермагазин