Лукашенко: У току је хибридни рат

Председник Белорусије Александар Лукашенко је на састанку у Минску изјавио да се неки суседи неуморно отворено мешају у послове Белорусије и врше притисак на државу.

Лукашенко тврди да „неуморни суседи“ земље не само да отворено износе свој став о поновним изборима у земљи, већ почињу да се мешају у унутрашња питања земље и врше притисак на државу.

„У току је дипломатски рат“, рекао је Лукашенко, преноси државна агенција Белта.

Белоруски лидер додао је да се против земље води и „хибридни рат“ и „дипломатски покољ на највишем нивоу“.

„Данас је у току одређена фаза хибридног, кажем отворено, рата против Белорусије. Како то другачије назвати? Овом борбом, ратом супротстављених страна погођени су медији и информативна сфера. Дипломатски покољ против нас започео је на највишем нивоу“, истакао је Лукашенко.

Лукашенко уверен је да план за прикључење области Гродно Пољској неће бити спроведен.

„Видите ове изјаве да ће, ако се Белорусија распадне, Гродњенска област отићи у Пољску. Они већ отворено говоре о томе, сањају о томе. Ништа им тај план неће успети, то сигурно знам“, истакао је Лукашенко, преноси државна агенција Белта.

Он је додао да је земља сада принуђена да троши огроман новац како би стабилизовала ситуацију на западној граници, где су пребачене неке војне јединице.

Ситуација у Белорусији

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска.

Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

Спутник