Немачка влада и њени савезници из НАТО и ЕУ ће сносити последице

Москва је упутила упозорење немачком амбасадору због “неоснованих оптужби и ултиматума” упућених Русији око тровања опозиционара Алексеја Наваљног.

Москва је упозорила да би одбијање да јој се преда његов медицински досије представљало “грубу и непријатељску провокацију”.

Руско Министарство спољних послова такође је оценило у саопштењу да немачка влада користи случај Наваљног да би “дискредитовала” Русију на међународној сцени.

Према саопштењу, Москва тражи од Берлина да јој преда све медицинске податке, укључујући и биоматеријал, резултате испитивања и узорке тестова Наваљног да би руски стручњаци могли детаљно да их проуче и провере.

“Недостатак тих докумената ће се сматрати као одбијање немачке савезне владе да се утврди истина у оквиру објективне истраге” о томе шта се догодило главном руском опозиционару“, навело је министарство.

Министарство је додало да ће за све последице такве политике бити крива немачка влада и њени савезници из НАТО и Европске уније.

Русија је раније данас осудила “кампању дезинформација” у циљу увођења нових санкција Москви, после позива чланица Г7 за “хитно” извођење пред лице правде одговорних за тровање опозиционара Алексеја Наваљног.

Немачка, где се 44-годишњи опозиционар лечи, обавестила је партнере из Г7 да су клиничке и токсиколошке анализе немачких стручњака и специјализоване лабораторије немачких оружаних снага утврдиле да је Наваљни био жртва хемијског напада супстанцом из “групе новичок” коју развија Русија.

Бета