Осуђен па постављен на чело Апотеке Нови Сад, Вучевић тврди да није знао за то

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић каже за 021 да није знао да је актуелни в.д. директор Апотеке Нови Сад Гојко Вујновић правоснажно осуђен јануара прошле године за злоупотребу службеног положаја, а потом именован на руководећу функцију.

Вујновић је јануара прошле године признао кривично дело – да је као директор Центра за социјални рад од 2010. до 2012. године колегама које је запослио у установи исплаћивао плате користећи новац са рачуна штићеника Центра.

У замену за признање, добио је затворску казну од годину дана, која се неће извршити уколико он у наредне три године не учини ново кривично дело. Признањем кривичног дела, одрекао се права на жалбу, те је одлука Вишег суда у Новом Саду од 29. јануара 2019. године правоснажна.

Међутим, Вујновић је супротно закону доспео на функцију у Апотеци Нови Сад и то у више наврата пре, током и након истраге и доношења правноснажне пресуде. Наиме, он као осуђивано лице, са правоснажном судском одлуком и сходно закону не може да буде ни директор, ни вршилац дужности директора било које јавне установе – али је на исту постављен на предлог комисије Скупштине града, гласовима одборника.

На питање 021 да ли је законски или уопште могућа ситуација да осуђена особа, која је признала кривично дело, доспе на чело неке установе, Вучевић, иначе правник, каже да није упознат са ситуацијом.

Вучевић: „Не знам ни да је осуђен, шта је урадио? Зависи шта је урадио“.

Новинарка 021: „Продавао је имовину штићеника као директор Центра за социјални рад“.

Вучевић: „То је нешто што је за мене новина, када је осуђен, скоро?“

Новинарка 021: „Прошле године, у јануару, али је у међувремену два пута именован на в.д. функцију“.

Вучевић: „Нисам имао ту информацију и да вам кажем, не именује градоначелник, него Скупштина града“.

Новинарка 021: „Нисте знали?“

Вучевић: „Нисам био упознат, али немам проблем ни да то променим. Сад ће се ионако формирати нова градска власт. Заиста нисам знао. Не кажем то да бих имао неки алиби, не могу ни да побегнем од тога, увек постоји објективна одговорност. Мени је само важно да он није нешто ново урадио лоше, он суштински технички води апотеку јер ми нисмо хтели да угасимо апотеку. Немам проблем ни то да персонално коригујем, разговараћемо с коалиционим партнерима који су га предложили, немам проблем с тим“.

Гојко Вујновић је кадар Лиге социјалдемократа Војводине.

Малверзације у Центру за социјални рад открила је буџетска инспекција Града Новог Сада 2013. године, контролишући пословање установе из претходне године. Детаље је додатно установило тужилаштво и изнело на суду – Вујновић је од 17. августа 2010. до 11. октобра 2012. године мимо било какве систематизације и потребе запослио 10 људи, а да би исплатио њихове плате, послужио се новцем са посебних рачуна личних средстава корисника домског смештаја.

021
Аутор: Горица Николин – gorica@021.rs