КРАЈ ПРВЕ ДЕБАТЕ: Тотални хаос и „хоћеш ли ућутати човече“

Прва дебата два кандидата на председничким изборима у САД показала је сву дубину подела у америчком друштву.

Један наспрам другого стајали су актуелни председник Доналд Трамп, испред републиканаца, и демократски кандидат Џо Бајден. Дебата је иначе одржана у Kливленду, и прва је од неколико које ће се одржати пре дана када ће грађани Америке изабрати ко ће их водити у наредне четири године.

Већ пред почетак „окршаја“ било је јасно да то неће бити обична дебата јер је Трамп тражио да се Бајдену прегледају уши, због звучних бубица.

Модератор дебате, коју је према проценама пратило 100 милиона Американаца, био је новинар Фокс Њуз Kрис Валас.

Двојица кандидата се нису руковала због поштовања друштвене дистанце, а ТВ дуел је убрзо постао веома ужарен, и према оцени бројних коментатора прерастао у најхаотичнију дебату у новијој историји., пренео је Глас Америке.

Kандидати су се често надвикивали, а председник Трамп прекидао је бившег потпредседника док је модератор Валас покушавао да успостави ред. У једном тренутку Бајден је рекао Трампу: „Хоћеш ли ућутати, човече?“

У првој дебати Трамп и Бајден оштро су супротставили ставове о кључним питањима за будућност САД, коронавирусу, врховном суду, порезу, расним немирима….

Бајден је оптужио Трампа да долива уље на ватру расних немира у Америци. Трамп узвратио тврдњом да ће демократе, у случају победе, уништити САД.

„Ви сте најгори председник кога је Америка икада имала“, рекао је демократски кандидат за председника САД, Џозеф Бајден ривалу, председнику Доналду Трампу током прве од три дебате пред новембарске председничке изборе.

„Све што он каже је лаж. НИсам овде да бих га назвао лажовом, сви знају да је он лажов“ рекао је Бајден.

На то се умешао Трамп рекавши Бајдену да је он тај који је лажов.

О пандемији

Трамп и Бајден почели су веома брзо међусобне нападе, говорећи о пандемији коронавируса у САД, које сада имају највећи број смртних случајева на свету са више од 205.000 умрлих.

“Председник нема план“, рекао је Бајден, који се током дебате неколико пута, гледајући право у камеру, обратио директно Американцима. „Знао је да је вирус смртоносан и није вам рекао о томе“.

Бајден је рекао да је председник „чекао и чекао“ да реагује када је вирус дошао до Америке, и да су га више бринули економија и берза него што је радио на томе да заустави ширење вируса.

„Ти ниси паметан, био си међу најгорим студентима. За 47 година ниси ништа урадио“, рекао је Трамп, и навео да савезне државе које су увеле потпуну изолацију нису имале мањи број жртава. Он је рекао да није против ношења маске.

Трамп је одговорио и да његова администрација обавља сјајан посао и да нас „само неколико недеља дели од вакцине.“

Врховни суд

Прва тема вечери био је Трампов предлог конзервативне судије Ејми Kони Берет за Врховни суд, у којем треба да замени легендарну Рут Бејдер Гинзберг која је била централна личност либералног крила суда.

Председник Трамп рекао је да је његово право и обавеза да постави новог судију Бранио је брзо именовање речима: „Ми смо победили на изборима и зато имамо право да бирамо“, док је демократа Бајден поручио да треба сачекати резултат председничких избора како би грађани Америке такође имали утицај на избор судије Врховног суда, који доноси одлуке о најважнијим питањима у земљи, између осталог праву на абортус и судбини закона о приступачној здравственој заштити – Обамакер.

Бајден је оценио да Трамп жури да постави судију Берет како би укинуо Обамакер и оставио милионе Американаца без здравственог осигурања.

Питање Трампових пореза

Модератор Kрис Валас питао је председника Трамп о извештају Њујорк Тајмса да је 2016. и 2017. године платио само 750 долара у федералном порезу на приходе. „Платио сам милионе долара“, одговорио је Трамп. „Једне године сам платио 38 милиона, једне године сам платио 27 милиона.“

На сам дан дебате, Џо Бајден објавио је своје пореске пријаве за 2019. годину, које показују да су он и његова супруга Џил платили скоро 300.000 долара пореза прошле године.

Трамп је одбио да одговори колико је тачно платио федерални порез, и инсистирао на томе да је искористио легалне пореске олакшице на шта је Бајден изјавио да је „Трамп најгори председник кога је ова земља икада имала.“

Расни односи, ред и закон

Расправа о расним питањима била је пођеднако ужарена. Трампу је постављено питање да ли је спреман да осуди белачке супремационисте и наоружане групе које су допринеле нередима на протестима против расне неједнакости широм земље.

„Рекао бих да скоро све што тренутно видимо потиче од левог крила, не од десничара“, констатовао је Трамп.

Раније током вечери, председник је оптужио Џоа Бајдена да има дуг према „социјалистима унутар Демократске партије“ и да ће лево крило странке покушати да га контролише, на шта је Бајден одговорио: „Ја сам Демократска странка сада“.

Легитимитет избора

На крају вечери, када је модератор питао обојицу кандидата да ли ће признати пораз и позвати своје присталице да буду мирне, у случају да изгубе на изборима, Бајден је сложио да не би прогласио победу док сви гласови не буду пребројани, и да ће прихватити вољу бирача.

Председник Трамп је поново изразио сумњу да ће гласање путем поште бити поштено, и поручио својим присталицама да „иду на биралишта и пажљиво посматају шта се догађа.“

Лични напади

Џо Бајден поменуо је свог сина Боа Бајдена, док је критиковао председника Трампа што је, наводно, припаднике америчке војске који су изгубили живот, назвао „лузерима“.

Бајден је свог сина Боа, који је преминуо од рака 2015. назвао херојем. Трамп је, међутим, дискусију скренуо на Бајденовог другог сина, Хантера, кога је оптужио да је зарадио милионе долара у страним земљама, укључујући и Kину, док је радио као консултант у време док је његов отац био потпредседник САД.

Трамп је такође рекао да је Хантер Бајден отпуштен из војске због употребе кокаина. Бајден је демантовао да је његов син избачен из војске а затим се обратио директно грађанима Америке. Рекао је да је Хантер, као и многи Американци данас, имао проблем са дрогом, да је радио на томе и решио проблем зависности. „Поносан сам на свог сина“, додао је.

 

Интермагазин