ШОЈГУ САОПШТИО: Руска војска је извршила интервенцију и однела победу у рату

ЗАХВАЉУЈУЋИ војној операцији коју је извела Русија, међународна терористичка организација Исламска држава у Сирији је престала да постоји, а нити један терориста није ушао у Русију – написао је Сергеј Шојгу за војни лист „Краснаја звезда».

Његов ауторски текст посвећен је петој годишњици „сиријске кампање», а руски министар одбране у њему додатно указује и наглашава:

„Шта имамо данас? Главно је да је Исламска држава потпуно поражена. Штавише, можемо са сигурношћу рећи да је цело међународно терористичко подземље претрпело значајну штету, да су поремећени његова финансијска подршка организација и систем ресурсне подршке. Ефикасне акције Оружаних снага Русије у Сирији поставиле су поуздану препреку на путу даљег ширења активности терористичких групација, посебно на суседне територије».

Шојгу јеоценио и да је Русија ангажовањем у Сирији решила низ важних геополитичких питања која су директно утицала на њене националне интересе:

«Наше војно присуство на Блиском истоку одржало је равнотежу снага у региону, делује као кључни гарант регионалне безбедности. Важан резултат операције су крај грађанског рата у Сирији и спречавање пропасти те државе. Невиђену улогу у овом процесу одиграо је Руски центар за помирење зараћених страна, који је створен у фебруару 2016. године уз учешће Оружаних снага РФ. Таква структура створена је први пут у историји локалних војних сукоба».

Шојгу је испод дењловања Центра овако „подвукао црту“:

«Вође 234 оружане формације до сада су исказале своју посвећеност прекиду непријатељставаа, 2905 насеља се придружило процесу помирења».

Уз подршку руске авијације, сиријске оружане снаге ослободиле су 1.024 насеља од терориста, па је сада 88% територије Сирије прешло под контролу владиних трупа и милиција.

Данас сиријска влада контролише 1.435 насеља.

Интермагазин