РУСИЈА ПРОНАШЛА ЗАМЕНУ ЗА НАФТУ: Развија се ново гориво

Русија је пронашла замену за нафту – то може бити водоник. Министар енергетике Александар Новак рекао је да Русија сада преговара са Немачком о заједничком истраживању о производњи енергије заснованој на такозваним „зеленим технологијама“, преноси РИА Новости.

„Водоник има велики потенцијал у енергетском сектору, Русија му посвећује посебну пажњу, активно спроводи научна истраживања“, прокоментарисао је он. У исто време, министар је нагласио да угљоводоници неће нигде ићи и да ће задржати лавовски удео у глобалном енергетском билансу, упркос повећаној потражњи за обновљивим изворима. „Чак и до 2050. године, биће највећи део њих у глобалном енергетском билансу. Да, Европа би могла имати другачији енергетски биланс. Због тога је данас важно разумети који ће услови бити да би се цела земаљска кугла добила енергијом “, објаснио је Новак.

Ово није први пут да руске власти говоре о напуштању земље од нафтне зависности. На пример, крајем септембра о овоме је говорила говорница Савета Федерације Валентина Матвиенко. Према њеним речима, до 2023. године приходи од нафте и гаса знатно ће се смањити, што „говори о динамичнијем развоју и диверзификацији економије“.

Раније је председник Владимир Путин рекао да је Русија успела да сиђе са нафтне игле. Приметио је да су угљоводоници и даље главни извор буџетских прихода. Међутим, 2021. године удео буџетских прихода први пут у савременој историји Русије опашће на трећину, а удео ненафтних и гасних буџетских прихода повећаће се на 70 одсто.

Правда