Трамп, митрополит Амфилохије и Вучелић жртве још опаснијег вируса од короне

Наизглед неспојиве – Доналда Трампа, митрополита Амфилохија и Милорада Вучелића – повезао је протекле недеље вирус корона. И не само он. Сва тројица жртве су још опаснијег вируса мржње, гнева, неукуса и неморала који се шири појединим медијима, друштвеним мрежама и порталима.

Прво нам се учинило као далеко, страно, туђе, па чак и само као плод немилосрдне предизборне кампање, када су се масовно појавили коментари сеирења и радости на Твитеру, пошто је објављено да је председник Америке заражен ковидом 19.

Некако је изгледало да није у нашем вредносном и културолошком моделу да се исказује срећа због болести човека који има 74 године, без обзира да ли је реч о нашем идеолошком или политичком ривалу.

Просто, ствар је, ваљда, кућног васпитања али и елементарне људскости, да не показујеш да ти је драго јер је било коме угрожен живот, чак и уколико због преплављене ирационалне мржње то интимно у себи осећаш.

Брзо смо се уверили да тај издеформисани феномен није само „тамо негде“, већ да смо и сами изгубили критеријум за оно најбазичније чојство, које не би смело да се доводи у питање.

Истина, чим је објављена вест да је митрополит Амфилохије заражен вирусом корона, Твитер и Фејсбук били су преплављени молитвама и порукама топле и искрене подршке. Али, не само њима.

Мрзитељи, у дубокој мањини, али видљиви услед тежине ужаса који су ширили – отворили су шампањац и активирали ватромет сопственог лудила.

Те ужасе који су се могли прочитати на мрежама, али и у коментарима испод текстова на порталима, не намеравамо ни да цитирамо ни да препричавамо, али недвосмислено сведоче о ширењу болесне и изопачене природе која поприма облик друштвеног феномена.

Ти „духовити“ јадни људи, жељни пажње, у најкраћем, били су срећни јер је митрополит, који има 82 године, заражен опасним вирусом, подсмевали су му се, па чак и отворено и „оптимистично“ прогнозирали – најгори исход.

Неопрезно и мимо професионалних кодекса понашали су се и поједини медији објављујући сензационалистичке наслове о „критичном стању“ црквеног великодостојника Амфилохија, али и Милорада Вучелића, директора ФК Партизан и главног уредника Вечерњих новости.

Те пуш нотификације за текстове портала, као и насловне стране неких таблоида са ексклузивним „црним прогнозама“ показују једино колико је јавни дискурс скренуо са пута минималних кодекса у готово демонску некрофилију која у безумном шенлучењу само броји кликове и тираже.

Поента је у томе што новинарска удружења, регулаторна тела, институције за медијски мониторинг, разне скраћенице и „комитети“, више не обраћају пажњу на овакве садржаје којима се гази човек.

Поента је у томе што ни централе друштвених мрежа не санкционишу нити ограничавају ове страшне садржаје који сумпорним отровом преко виртуелног и виралног, контаминирају реалност.

Свима њима је очигледно важно само да осуде, маркирају, обележе своје политичке и идеолошке противнике. И наравно, док малигно ткиво нељудскости метастазира на глобалном нивоу, да осуде „малигни утицај Русије“.

И на крају, свима који су заражени вирусом корона, без обзира где живе и како политички размишљају, једнако желимо да што пре оздраве и да се брзо опораве.

Јер, тако смо васпитани.

Спутник