ПУТИН: Свет је на прагу тектонских промена

Руски председник Владимир Путин поручио је да је пандемија вируса корона погодила све сфере живота, да вирус није устукнуо и да представља велику опасност. Свет се налази на прагу тектонских промена, истакао је Путин.

„Вирус корона се није повукао и још увек представља озбиљну претњу. И, вероватно, таква алармантна ситуација за многе само појачава осећај да почиње неко сасвим друго време, да нисмо само на ивици кардиналних промена, већ у епохи тектонских померања, и то у свим областима живота“, нагласио је Путин.

Пандемија је показала, истакао је Путин, да власти морају бити спремне да одговоре на потребе грађана.

„Још треба да се види како ће пандемија утицати на садашњост и будућност човечанства. Ни изблиза није учињено све када је реч о међународној сарадњи по поитању борбе против вируса. Пандемија је показало колико је крхак људски живот“, поручио је Путин у видео-обраћању учесницима форума.

Снага државе, каже руски председник, не огледа се у апсолутној контроли, у притиску на активности грађана, већ у поверењу према грађанима.

„Шта је јака држава, која је њена снага? Наравно, не у тоталној контроли или ригидности безбедносних органа, не у истискивању приватне иницијативе или нарушавању цивилне активности, чак ни у моћи оружаних снага и одбрамбеног потенцијала, иако је ова компонента важна за Русију, узимајући у обзир њену географију, читав низ геополитичких изазова и, наравно, наше историјске одговорности као сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација да обезбедимо глобалну стабилност“, рекао је Путин.

Он је навео да је снажно цивилно друштво по дефиницији национално оријентисано и да снажно, слободно и независно цивилно друштво треба да буде суверено, а јавни интерес треба да одређују само грађани.

„Сматрам да ће цивилно друштво у будућности играти кључну улогу у развоју Русије. Стога тежимо да глас наших грађана буде одлучујући, а конструктивни предлози и захтеви различитих друштвених снага, буду реализовани“, прецизирао је руски лидер.

Говорећи о државном устројству, Путин је навео да је покушај слепог копирања некога погрешан, и да је важан склад у друштву.

Председник је објаснио да није важно како се назива политички систем, који се у свакој земљи разликује, свака земља има сопствену политичку културу, традицију и сопствени поглед на развој.

„Покушај слепог копирања апсолутно је бесмислен и штетан. Главно је да држава и друштво буду у хармонији“, истакао је Путин.

Увоз демократије

Права демократија се не може увозити, лидери земаља у којима се спроводе такве схеме само су вазали, сматра руски председник.

„Права демократија и цивилно друштво не могу се увозити – о томе сам говорио много пута. Они не могу бити производ деловања страних добронамерника, чак и ако наводно желе најбоље“, објаснио је он.

Према његовим речима, у теорији је то, вероватно, могуће.

„Али, искрено говорећи, још се са тако нечим нисам срео и не верујем много у то“, приметио је председник.

„Видимо како функционишу такви увезени модели демократије. То је, по правилу, само омотач, фикција. Фикција лишена унутрашњег садржаја, чак и привида суверенитета. Народ где се таква схема спроводи, заправо се ништа не пита, а релевантни лидери нису ништа више од вазала. А за вазала, као што се зна, о свему одлучује господар“, закључио је Путин.

Путин учествује у дискусији на 17. Међународном форуму „Валдај“. Тема панела је: Лекције пандемије и нова агенда – како претворити светску кризу у могућност за свет.

Фокс њувс

Интермагазин