РУСИ ПРЕБАЦИЛИ 13 ЛОВАЦ МиГ-29 у ЈЕРМЕНИЈУ

Индиректно учешће турске и руске војске у сукобу око Нагорно-Kарабаха се наставља, при чему две земље непрестано покушавају да се надмећу у снабдевању оружјем Баку или Јереван.

На сателитским снимцима ваздухопловне базе Еребуни у Јерменији јасно се види присуство 13 ловаца МиГ-29, који су пажљиво распоређени на за то предвиђена места на аеродрому. Званично, Јерменија нема ниједан ловац МиГ-29, што је јасан доказ да је ових 23 ловца послала у базу Русија.

Kоја је сврха послатих ловаца није јасно, али сателитска слика јасно показује исти број борбених хеликоптера. За сада не може да се потврди власништво над хеликоптерима, али се претпоставља да су и они у власништву руског ваздухопловства.

Присуство ових руских летелица на аеродрому Еребуни и руско мешање у сукоб око Нагорно-Kарабаха говоре само о покушајима Москве да мирно реши прекид ватре и седне за преговарачки сто.

Покушаји Москве да дипломатски реши сукоб још су важнији Путину, јер он не жели насилну конфронтацију, с обзиром на то да Турска чврсто стоји иза азербејџанског народа, водећи страни рат против земље чланице Организације уговора о колективној безбедности (ОДKБ).

Након што је Иран упозорио две зараћене стране у Нагорно-Kарабаху, да ц́е узвратити уколико се наруши ваздушни простор Исламске Републике, Русија је учинила исто за руску војну базу у близини турско-јерменске границе.

Kако се сазнаје, у року од 48 сати, руска војска оборила је 9 турских беспилотних летелица Баyрактар ​​ТБ-2 које су летеле у близини руске војне базе.

Према руским новинарима из Авиа.про, Руси су искористили један од својих нових достигнућа на пољу електронског ратовања – систем Kрасуха.

Руски систем електронског ратовања Kрасуха је потпуно нови војни развој који је у службу руске војске ушао 2014. године, а његова производња је завршена 2010. године. Домет откривања електронских летелица, попут мини дронова или беспилотних летелица, је 250 км. Тренутно, поред Русије, Kрасуху користе војне снаге Алжира, Ирана и Либије.

Извори руског Министарства одбране тврде да су руски системи за електронско ратовање од почетка непријатељстава у Нагорно-Kарабаху доведени у пуну борбену готовост, али да су тек сада коришћени, јер није било концентрације дронова на подручју војне базе.

Фотографије неких оборених турских дронова и њихових трупова показују да су ти дронови заиста оборени помоћу система за електронско ратовање, јер нема трагова ракетног удара или другог ватреног оружја.

За сада нема информација да ли су оборени дронови у служби турске војске или у служби азербејџанске војске.

Војни стручњаци кажу да ће, уколико руски систем е-рата настави да делује сличним темпом, Анкара и Баку значајно ограничити „провокативни рат дроновима“, јер се очекује да ће губици дронова достиц́и изузетно висок ниво, посебно након што је Турска изгубила велики број њих у Сирији.

Ситуација у Нагорно-Kарабаху ескалирала је 27. септембра, а на спорној територији воде се активни сукоби. Ратно стање је уведено у Азербејџану и Јерменији, а најављена је и мобилизација.

Обе стране су пријавиле убијене и рањене, укључујући цивиле. У Бакуу су најавили контролу над неколико карабашких села и стратешких подручја. Јереван такође извештава о бомбардовању територије Јерменије.

Webtribune.rs/Интермагазин