ФРАНЦУСКИ АМБАСАДОР ШОКИРАО ЈАВНОСТ: „Француска је муслиманска земља“

Француски амбасадор у Шведској Етјен де Гоневил отворено је изјавио да је Пета република муслиманска земља у вечерњим вестима емитованим на шведском ТВ каналу SVT.

Тема разговора био је бојкот који је муслимански свет најавио робама из Француске, дипломатски скандал са Турском и изјаве Емануела Макрона.

А на питање водитеља да ли постоји ризик од сукоба између Француске и „муслиманског света“, дипломата не само да је негативно одговорио, већ је дао и изузетно двосмислену изјаву.

„Прво, Француска је муслиманска земља. Ислам је друга највећа религија у Француској. Имамо 4-8 милиона француских држављана који исповедају ислам“, рекао је де Гоневил.

Подсетимо, читав свет је био шокиран монструозним убиством француског учитеља Самуела Патија, који је својим ученицима показао карикатуре пророка Мухамеда, демонстрирајући тиме да постоји слобода говора.

Макрон је заузврат обећао да ће заштитити секуларне вредности земље од радикалног ислама, наводећи да је ислам као религија у кризи широм света.

Турски председник Реџеп Ердоган назвао је Макрона „лудим“, Јелисејска палата је прво позвала турског амбасадора на разговор, а антифранцуски протести у муслиманском свету су избили након што је дошло до опозива француског амбасадора из Анкаре.

У бројним земљама Блиског истока и Персијског залива позвали су на бојкот француске робе, у Катару је, на пример, чак и оно што је већ купљено уклоњено са полица продавница – религија стоји изнад рентабилности.

Француско Министарство спољних послова одговорило је позивом на прекид бојкота, апелујући пре свега на власти, позивајући их да се ограде од екстремиста и свих позива на бојкот, као и да помогну француским фирмама и предузећима у њиховим активностима.

 

Правда/Интермагазин