ИСПЛИВАЛИ СНИМЦИ ТАЈНИХ САСТАНАКА СЗО: Док су јавно ХВАЛИЛИ МЕРЕ говорили о „МРАЧНИМ ЛАБОРАТОРИЈАМА“

ветска здравствена организација (СЗО) припрема се за годишњи састанак уочи ког се суочава са критикама што нису преузели јачу улогу у спречавању пандемије.

Уочи тог састанка, АП је дошао и до снимка једног од њихових тајних састанака који много боље објашњава ситуацију са којом се свет сусрео почетком године, када је пандемија била у повоју.
АП, која је и дошла до тајних снимака састанака, направила је и транскрипт разговора челника СЗО, који показује колико су се ставови челника СЗО за јавност и ставови изнесени на тајним састанцима разликовали. Тако су у јавности хвалили мере које су предузеле поједине земље, док су их између себе на састанцима називали „језивима“, а те земље називали „мрачним лабораторијама за проучавање вируса“.

СЗО нема неке велике полуге моћи којима би наметнула свој ауторитет земљама и натерала их да раде по протоколима. Уз то, критичари СЗО кажу да ова организација традиционално оклева да улази у конфликт са земљама чланицама, те да је то скупо плаћено. СЗО је тако избегавала да велике донаторе попут Јапана, Француске и Британије упозори да праве грешке.

– Ако СЗО не реагује на погрешне потезе својих донатора, подрива сопствени ауторитет док планета гори – упозорила је Софи Харман, професорка међународне политике на универзитету Qуеен Марy у Лондону.

Та суздржаност кренула је са Кином из које је вирус и потекао. Снимци разговора челника СЗО показују да у фебруару нису имали довољно детаља да процене које мере функционишу а које не. У Фебруару, СЗО је била забринута због случаја крузера Дајмонд принцес у Хонгконгу, где се искрцао један путник позитиван на корона вирус. На следећој станици брода, која је била у Јокахоми у Јапану, потвршено је још 10 случајева због чега су власти ставиле 3.711 људи на броду у карантин.

Др Мајкл Рајан, који је шеф хитних служби СЗО је тада рекао новинарима да је потребно бити опрезан и да не треба претеривати, али је на интерном састанку рекао да “ако се удвостручи број случајева на броду у једном дану, онда нешто није у реду”. Уз то, како преноси АП, иако је СЗО била свесна озбиљности ситуације, научници су се радовали овој прилици да разумеју ширење вируса у свом природном току.

Неколико дана касније је јапански инфектолог др Кентаро Ивата изјавио да су мере предузете поводом крузера потпуно хаотичне, а онда је уследило саопштење СЗО да је „више од половине познатих случајева инфекције широм света, а које су ван Кине, управо са крузера Дајмонд принцес“.

– Било је више него јасно да је ситуација са крузером измакла контроли и да је СЗО требало да реагује. Када земље поступају погрешно, СЗО треба да реагује – критикује Лорен Гостин, директор СЗО сарадничког Центра за јавно здравље и људска права са Џорџтаун Универзитета.

Ускоро, вирус је почео да се шири преко Јужне Кореје, Сингапура, Ирана до Европе где је у том налету Италија имала најгоре последице.

СЗО је тада јавно оценио да се влада Италије храбро бори против пандемије, док су на интерним састанцима исказивали своје незадовољство и забринутост због недостатка информација и “алармантног нивоа неактивности”.

Званичници СЗО-а су се на интерном састанку жалили и на западне земље које су гомилале залихе потрепштина. “Јуче смо имали ужасну ситуацију са заштитном опремом где су све залихе отишле у Француску и изгубили смо приступ”, рекао је Рајан колегама и додао да СЗО треба да извршити притисак на земље и компаније како би се избегле сличне ситуације.

Интермагазин