БЕЛОРУСКА ВОЈСКА НА НОГАМА: Напето на западним границама

Ситуација на западним границама Белорусије изазива забринутост због повећања броја и интензитета акција потенцијалног противника. Међутим, то не представља претњу за државу, рекао је 23. новембра министар одбране Виктор Хрењин.

„Оно што је посебно забележено ове године: летови дуж наше границе стратешких бомбардера Б-52 из континента Сједињених Држава – на минималној удаљености до 30 километара од наше државне границе“, рекао је шеф белоруског Министарства одбране.

Такође је приметио „вишеструко повећани број и интензитет оперативно-борбених активности обуке“ који се одвијају на територији суседних држава.

„Ситуација је компликована. С друге стране, видимо да то не представља претњу за нашу државу. Међутим, ситуација и даље изазива нашу забринутост“, рекао је министар у етеру белоруског ТВ канала.

Као одговор, Министарство одбране и белоруске власти спроводе низ мера за сузбијање могућих спољних претњи – планирају вежбе, као и обуку у којој учествују владини органи.

Само присуство оружаних снага, мобилизационих мера, борбене и оперативне обуке уз учешће савезника већ је демонстрација да је Белорусија спремна да одбије спољне претње, нагласио је Хрењин.

Најавио је одржавање белоруско-руских вежби Запад 2021, које ће бити великих размера и одржаће се на пет полигона. „2021. године је наш ред да примимо наше руске колеге“, нагласио је министар.

Размера вежби „Запад-2021“ надмашиће последњу војну вежбу „Словенско братство – 2020“. Претходиће им „огроман“ сет припремних мера, рекао је Хрењин.

Крајем августа ове године, Министарство одбране Белорусије ставило је неке војне јединице у стање приправности у оквиру великих тактичких вежби у области Гродно близу границе са Литванијом. На службу су позвани резервни војници.

belo

Правда