ПЛАН ТУРСКЕ ЗА КАРАБАХ: Јермени су отишли, али Азери нису ти који ће тамо живети

Турска је отворила две канцеларије у сиријској регији Африн, у којој су некада живели Курди, где се породице могу регистровати и спремити за премештај у регион Нагорно-Карабаха (Арцах).

Циљ је њихово коначно пресељење у областима које је Азербејџан добио по мировном споразуму од 10. новембра 2020. године и ранијим споразумима из Минска. Ове информације потичу из неименованих извора „Африн Поста“.

Извор тврди да се прва канцеларија налази у банци „Пеопле Цредит“ у старом округу Африна, у којој су турске обавештајне службе пренеле своје седиште.

Друга канцеларија налази се на месту „некадашње Ронахи Пресс“ која се налази поред болнице у четврти Нови Африн, која је такође центар турске обавештајне службе.

Извори су наговестили да две канцеларије сведоче о великом одзиву туркменских породица, посебно оних из провинције Хомс, а породични подаци се прикупљају у припреми за њихов премештај у регион Карабаха. Ову информацију је пренела и Организација за људска права-Африн-Сирија.

– Турска отвара две канцеларије у Африну да региструје оне туркменске досељенике који желе да се преселе у Арцах – рекла је група за људска права у свом посту на Фејсбуку.

Група је истакла да је неколико поткрепљујућих извора потврдило да турске власти које тренутно окупирају северни сиријски регион Африн посебно региструју етничке Туркмене који већ дуго живе у том региону у покушају да се населе и превезу породице у Арцах.

Према надзорном телу за људска права, напорима координирају турска обавештајна служба и милитантне банде „Сивих вукова“ које су претежно протурске оружане фракције туркменског порекла, као што су „Султан Мурад“, „Сулејман Шах“, ​​групе „ал-Хамзат“, које су послале џихадисте да се боре заједно са азербејџанским снагама у офанзиви на Карабах 2020. године.

– Извештаји очевидаца кажу да две канцеларије сведоче о великом одзиву туркменских породица, посебно оних арапских бедуина из сиријске провинције Хомс који полажу право на своје турске корене, што указује на то да се породични подаци узимају у припреми за њихов премештај у Азербејџан да би заменили принудно расељене јерменске староседеоце регије Арцах – саопштила је Организација за људска права Африн-Сирија.

Према његовим речима, турска понуда представљена је туркменским милитантима само зато што Турска тврди да је њихово порекло са Кавказа.

Број сиријских милитаната које је Турска послала у Азербејџан достигао је 4.000, известила је Сиријска опсерваторија за људска права. Група је саопштила да се милитанти регрутују у Африну и градовима на северу Сирије под контролом турске војске и протурских милиција, након што су окупљени и обучени у специјалним логорима на турској територији.

Извори су такође идентификовали Абу Тарвата, добро познатог локалног турског обавештајног агента из регије Азаз, који управља првом канцеларијом, „док другом канцеларијом управља такозвани Киру“ који је Туркмен из једног села ал-Раи Азаз поред турске границе, северно од сиријског града Алепа.

Гласине о овоме известио је раније Рами Абд ал-Рахман, лидер Сиријске опсерваторије за људска права 19. новембра.

 Србија данас