Радоје у ковид режиму

Пише: Драган Вујичић

Крива је моја мати. Од када сам проговорио лепо само од ње тражио да ме не уписује у школу него да ме пусти да ”терам лопту”. Јок она. Задрта Сремица, још удовица, уписала ме у ОШ са шест година и то у ону поред наше зграде која се зове Радоје Домановић.

Нисам ја хтео ни у Гимназију. Хтео сам да шутирам лопту а она навалила да идем ”ил” да цркне. Ишо сам тако и у гимназију све мање ”терајући лопту”, и када сам завршио,и то јој је беше мало.

Домановић

-Нећу се смирити док не будеш имао диплому у рукама-сећам се њених речи које су, када она беше у питању, значиле заклетву. Пошто сам кренуо на факулет, стварно сам пожурио са тим знајући колико је задрта.

Једва сам се спасао да не учим даље када сам негде пред крај студија пронашао редакцију где на миру могу да дангубим за паре и да ме више нико не тера да учим. Показао сам мајци диплому и отишао у редакцију.

А све време станујем поред тог Домановића, згубидана и ваганбунда који је за живота написао прича колико може да стане на прсте две руке и једне ноге без два прста.
Тај и такав, назови писац,замислите има и споменик у новобеоградском блоку 28. И како да ми живот поред Радоја не остави трага?

Буди Бог сна

Легох тако прошле ноћи кад наиђе страшан сан.

”Одједном се обретох као на неком уском, брдовитом и каљавом путу. Хладна, мрачна ноћ. Ветар јауче кроз оголело грање и чисто сече где дохвати по голој кожи. Небо мрачно, страшно и немо, а ситан снег завејава у очи и бије у лице. Нигде живе душе. Журим напред и клизам се по каљаву путу, то лево, то десно. Посртао сам, падао, и најзад залутао. Лутао сам тако богзна куда, а ноћ није била кратка, обична ноћ, већ као некаква дугачка ноћ, као читав век, а ја непрестано идем, а не знам куда”.

И наиђе путем човек. На лицу му маска, али ми познат.Један рукав на оделу му фали,беласа му тако десница цела и само се очи жагре. Није неки разбојник види се одмах и скоро да се и нисам ни уплашио кад стаде пред мене.

-Одакле ти – фрфља он испод маске а ја исто фрфљам: Из Србије (да га не уведим).

-Чуо сам ту поштену земљу-вели овај а ја га питам, где сам ја то а он као да не чује.

-Пелену на носу овде имамо сви – прекину тишину тај добри човек видевши да га гледам ”ко теле”.

-Па како дишите – не издржа, а он ни пет ни шест:Нама кисеоник дају у болници.Када нам је стани пани ми правац под боцу!

-Е,баш у болницу – сад се и ја окуржих да сумњам а он ће:
-Ништа лакше,само дођеш,тестираш се и уђеш под боцу.

-И могу баш сви?, не верујем му ја а он ме само гледа, некако презриво.

Вала не би ми добро кад то и чу и видех.

И не знам шта ћу даље.

Гледам му руку без рукава и мислим се колико би било безобразно да питам а он ко да ми чита мисли.

-То је због инакулације. Сутра нас инакулирају а народ ко народ, досадило му да чека па покидо рукаве још у новембру.

Ћутим, видим неки паметан свет, лепо се изражава а нећу ни да брукам моје Србе.

Тај из сна, неки прозорљив тип, тад осети да ми је непријатно па настави:

-Доста нам је брате било прскања па смо их молили да инакулирају.

-Чиме браћо слатка, питам онако шашав а овај ће:Чим оће!

У том тренутку ја као да чујем неки топот низ пут. Гвирну овом иза рамена кад имам шта да видим.Шест парова као цезарова кохорта дало се у галоп по некој каљузи само нигде коња него човека јаше човека. Јахачи немају рукав на десници а коњачи десну ногавицу.

И да завапим: Аман земљо, кад овај добри човек настави:

-У нашем краљевству нема већег признања него кад те јашу.Код Вас не знам како је али овде је ред такав?
Мада је и код нас ред исти,ја опет не могу да ударим”на своје”.

-Гледај- срамежљиво шта би па настави:Код нас око тог инакулирање иде другачије. Стајемо ми у ред покорно али те инакулација прво се проверавају на ембрионима па на мишевима па онда мало на мајмунима и док дођу до нас траје по десет година. Око тог јахања додуше,шта да ти кажем,увек је било у реду али код је мало незгодно да се каљав појављујеш међ светом па смо јахање прилагодили условима. Битно је да се о томе не прича.А ви сте Богме баш неки отворен свет-приметих.

И би овом мом драго, кад му похвали народ. Начисто се отворио. Рече идемо правац у Механу да видиш колико се ми отварамо.

Кад тамо, а оно и код њих и код нас механа иста.
Код њих само седе са тим носним пеленама на лицу и кад оће да попију, стргну пелену и на екс.

Ми сесмо мало у крај,али све гледају у нас. Видим, овај мој неки важан даса буље у њега са поштовањем ,као да се снебивају али кад и он поручи две ракије за наш астал и атмосфера се ”отопи”.

вакцина

Гледају они крајичком ока још у нас ал крену и песма. ”Почо” неки дебели што седаше уз врата:

”Кад ме боду, ја не пијем воду,
сучем шљиву и додајем пиву”!
Увати се Богме лелемуд. Поскидаше пелене па удри по шљиви. Стихови стижу један други:

”Лупи у десницу, нек игла отупи
тестови су глупи, вакцину ми купи”

Узнео се видим и овај мој. Пева ал по њему би ”реко” да се спрема и да задене за појас.

Нисам вала ”чеко” ни пет минута.

Устаде.

-Браћо, да се сутра убрза, него сви сад под иглу. Нек види Србин какав смо ми свет!

Заурлаше ови а онај мој их утиша једним покретом руке.

-Колбе – обрати се оном дебелом. Шта ти дође Корона Били.

-Дође ми да му….- заусти овај крај врата ко да ће псује ал га тај мој сасече погледом.

-Ти Билија имаш по списку,па зови човека да кренемо одмах и то на градском тргу.

Не знам даље ни како ме гомила изнесе из Механе. Неко ме гуро, неко ћушко опет неко руком показивао на оближњи трг, све у свему,нађох се мало постранце од великог судилишта.

Како је Били дојахо тако брзо – не питај те ме.

Вас у скафандер ко ванземаљац а игла беласа на сунцу.

Само да не би оног чиче

Да су храбри ти људи, јесу а да су јечали и то је тачно.
Некакав седи чича умало није све покварио кад се појавио из мишије рупе:

Смежурана лица, беле косе и браде као снег бану међу нас.

”Ноге му клецају од старости, леђа повијена, а руке дрхте. Глас му је треперео а у очима се светле сузе.

– Децо! – отпоче он, а сузе се скотрљаше низ бледе смежуране образе и падоше на белу браду. – Мени је тешко и скоро ћу умрети, али ми се чини да је боље не допустити такву срамоту. Мени је стотину година и живео сам без тога… Па зар сада да ми се на ову изнемоглу руку удара инакулација?”
Срећом те га ишутираше.

карикатура

– ”Полако, забога, доћи ће сваки на ред, нисте ваљда стока да се тако отимате!”- драо се Корона Били на масу а ови, неко јаукне,неко застења али нико се не одржа без икаква гласа док не дође неки Леар.

Прими једну, ни мукајета па стргну рукав и са левице.
Опали му Били и другу а он као стена.

И таман кад ови почеше да му тапшу кренуше да севају блицеви и укључује се ТВ Прва директно са Трга ја доби неки дивљу снагу.

Разгрну гомилу и завика Билију:

-Удри 10. Да видите шта српска мајка рађа.

И ту се пробуди.

“Вала не чудим се самом сну, већ се чудим како сам имао куражи и да сањам страшне ствари, кад сам и ја миран и ваљан грађанин, добро дете ове намучене, миле нам мајке Србије, као и сва друга деца њена. ‘Ајде, да речем да ја правим изузетак од осталих, али не, брате, већ све на длаку радим што и други, а понашања сам тако пажљива да ми нема равна. Једаред сам видео на улици откинуто бело дугме од докторске униформе, загледах се у његов чаробни изглед и таман хтедох проћи, пун неких слатких мисли, док ми одједном задрхта сама рука па право капи; глава се сама приклони земљи а уста ми се развукоше на пријатан осмех, којим обично сви ми старијег поздрављамо.”

Ја браћо драга никад нисам прошао поред америчке или британске амбасаде а да нисам ”пузо” четвороношке да не узнемирим оне часне маринце и британске непалце што чувају њихове ексленције.Тако сам добар и поштен.
И баш тако нешто мислим те реших да устанем из кревета и да сукнем једну ”нашу”.После треће би ми опет добро те опет легох.

И за ђавола, поново дође сан а њему као да ми је неко донео компјутер.

(Слутим вала и ко би мого.Она моја. Она ми га је и купила пре 20 и кусур година
И да јесам, не би је вала ”млатно” јер јуче беше 25. новембар Дан борбе против насиља над женама а ја нисам човек који би да квари било шта).
И тако,кликнух дугме, куд га само потрефи.

https://unlimitedhangout.com/2020/11/reports/us-uk-intel-agencies-declare-cyber-war-on-independent-media/

Витни Веб пише:

….Британске и америчке државне обавештајне агенције „наоружавају истину“ како би спречили свако могуће сејање сумње у Ковид вакцину док се обе нације припремају за масовне инокулације.У недавно најављеном ”сајбер рату“ заповедаће арбитри истине на основу Вештачке интелигенције у борби против извора информација који оспоравају званичне наративе.

…Само у протеклих недељу дана САД и УК и њихове агенције Националне безбедности су дискретно ставиле до знања да се сајбер алати и мрежне тактике који су раније дизајнирани за употребу у ”рату против тероризма“ након 11. септембра сада пренамењени и преобликовани за употребу против извора информација који промовишу ”сумњу у вакцине“ и са информацијама повезаних са Ковид-19 које су у супротности са државним наративима.

….Нову сајбер офанзиву покренула је у понедељак британска обавештајно-обавештајна агенција, Централни штаб за комуникације (ГЦХК) тако покушава да циља веб странице које објављују садржај који се сматра ”пропагандом“, а који говоре о забринутости у вези са развојем вакцине Ковид-19, коју финансира држава, и мултинационалне фармацеутске корпорације.

…Слични напори су у току у Сједињеним Државама, с тим што је америчка војска однедавно финансира фирму потеклу из ЦИА – препуну бивших званичника за борбу против тероризма који су стајали иза окупације Ирака и успона такозване Исламске државе .Они раде на развој алгоритма вештачке интелигенције чији је циљ да се обрачунају са свима који доводе у питање Вакицна операцију познату под називом Варп Спид.

https://www.thelastamericanvagabond.com/operation-warp-speed-is-using-a-cia-linked-contractor-to-keep-covid-19-vaccine-contracts-secret

…Обе земље се припремају да ућуткају независне новинаре који изазивају легитимну забринутост због корупције у фармацеутској индустрији или крајње тајне у вези са напорима за вакцинацију Ковид-19, које финансира држава, сада када је предвиђено да Фајзеров кандидат за вакцину одобри Америчка администрација за храну и лекове (ФДА) до краја месеца.

(И куд баш ту станицу да отворим-помислих у том другом сну. Ваљда због оне три ракије…..)

Утону некако опет те удари у Тајмс.

https://www.thetimes.co.uk/article/gchq-in-cyberwar-on-anti-vaccine-propaganda-mcjgjhmb2

…Нови сајбер рат британске обавештајне службе носи име ”Пропаганда вакцина“

У понедеља Тајмс пише да су две државе савезници почеле сајбер-операцију да поремети пропаганду против вакцина коју шире непријатељске државе“…Поред тога, влада Велике Британије наредила је 77. бригади британске војске, која је специјализована за ”информативни рат“, да покрене мрежну кампању за сузбијање ”лажљивих наратива“ о квалитету кандидатаа за вакцину против Ковид-19.

…Из перспективе британске државе националне безбедности они који доводе у питање корупцију у фармацеутској индустрији и њен могући утицај на водеће кандидате за експерименталне Ковид-19 вакцине (баш сви они користе експерименталне технологије вакцина које никада раније нису одобрене за људску употребу) треба првобитно циљати помоћу сајбер алата.

….У питању је велики заокрет према третирању наводних ”анти-ваксера” који ће се убудуће третирати као „претња националној безбедности“

Имран Ахмед, извршни директор Центра за борбу против дигиталне мржње са седиштем у Великој Британији, члан Управни одбор британске владе за сузбијање екстремизма , која је део комисије владе Уједињеног Краљевства за сузбијање екстремизма је још у јулу рекао британским новинама Индепендент да би ”ишао и даље од тога да се теоретичари завера и анти-ваксери прогласе екстремистичким групама које су ризик за националну безбедност“.

Ахмед је свој став образложио:”када је неко изложен једној врсти завере, лако га је одвести путем којим прихвата радикалније погледе на свет који могу довести до насилног екстремизма“.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/coronavirus-social-media-anti-vax-misinformation-vaccine-conspiracy-a9604481.html

Слично томе, истраживачки центар везан за америчке обавештајне податке – Агенција за националну безбедност, учествоваће у новообјављеном ”сајбер рату“. И према НСА ” амерички анти-ваксери” су покрет који представља претњу националној безбедности у случају ”пандемије са новим вирусом“.

(И кад хтедох да затворим проклети компјутер у још проклетијем сну грешком опет кликнух на оног Витни Веба.)

…Операција ”Варп спид ”јавно-приватно партнерство има за циљ да до следећег јануара вакцинише 300 милиона Американаца,.Њом руководи америчка војска, а такође укључује неколико америчких обавештајних агенција, укључујући Националну безбедносну агенцију (НСА) и Одељење за националну безбедност (ДХС), као и технолошке гиганте повезане са обавештајним подацима Гугл, Оракл и Палантир.

Званична упутства кампање Варп Спид детаљно разматрају свој фазни план за ангажовање јавности и решавање питања код колебљиваца око вакцинације. Према документу Варп Спид-а,под насловом ”Од фабрике до фронта“, ”стратешка комуникација и размена порука пресудни су да би се обезбедило максимално прихватање вакцина а то захтева ”засипање јавности добрим порукама” у националним медијима.“

Такође се наводи да је ”рад са етаблираним партнерима – посебно онима који су поуздани извори за циљану публику – пресудан за унапређивање јавног разумевања, приступа и прихватања евентуалних вакцина“ и да ”идентификовање правих порука за промоцију поверења у вакцине, супротстављање дезинформације и усмеравање на рањиве и ризичне популације неопходно да би се постигла велика покривеност.

(Куд сам и лего-помисли кад уста!)

ИН4С