И папа Фрања у „ковид ресету“ уз Шваба?!

Пише: Драган Вујичић

ЧЕЛНИЦИ две најмоћније НВО на свету папа Фрања поглавар Католичке цркве и Клаус Шваб први човек Светског економског форума у Давосу последње недеље новембра наговестили су човечанству каква га будућност чека у Великом ресету.

Наравно ”због Корона кризе”!

Агенција АП најавила је нову књигу верског поглавара ”Сањајмо: пут ка новој будућуности” док се на Порталу СЕФ појавила Бела књига како спровести Велико ресетовање и шта се на на крају од њега може очекивати. Такође, у Чилдрен хелт дифенс, НВО утицајног Роберта Кенедија јуниора у последњој недељи новембра пише о Ресету али кроз домен будућег ”јеловника света”.

”Сањајмо: пут ка бољој будућности“, књига папа Фрање написала је биографкиња Остен Иверих. Папа Фрања у овом делу нема разумевање за оне који широм света   демонстрирају против закључавања. Примећује ”да су они широм света који протествују против ограничења  реагују „као да мере које владе морају да наметну за добро свог народа представљају неки политички напад на аутономију или личну слободу?!“

…”Никада међу таквима нећете наћи људе који протестују због смрти Џорџа Флојда или ступају у протесте  када деци недостаје вода или образовања“, написао је  новој књизи од 150 страница. …

Према АП интересантан је део где папа примећује да ”Ампутацијом историје можемо изгубити памћење, што је један од ретких лекова који имамо против понављања грешака из прошлости“ .

(Искупљујући се ваљда за историјске пропусте Папе Пије 12 који је Католичку цркву водио 30 тих и у Другом рату),данашњи поглавар Католичанства  критикује”популистичке лидере који су стварали буку међу присталицама на масовним скуповима. Данашње популистичке покрете пореди  са оним из 1930-их.

….“Видимо да се то поново догађа на скуповима где  популистички лидери  потпаљују масе , усмеравајући њихово  незадовољство  против замишљених непријатеља и тако  одвраћају  пажњу од стварних проблема.“

У књизи недвосмислено вели ”да је пандемија вируса постала прилика за свет да се ресетује”!

Фратели Тути са вештачком интелигенцијом

Нешто раније, на дан Светог Фрање Асишког Папа Фрања је објавио Енциклику Фратело тути о(”Браћа сви“) која се такође  чинила више политичким документом него духовним водичем. Такође, у једној од недавних проповеди позвао је све добре католике  да се ”моле да напредак роботике и вештачке интелигенције увек може служити човечанству“.

Енциклика поглавара Католичке цркве у ствари  била је прво Папино докторинарно обраћање поводом Короне. Дато је на увид верницима, на празник Светог Фрање (4.октобар) који је  познат по томе што је ”пронашао Бога у сиромаштву и једноставности, у размишљању и раду, као и у природном окружењу, тражећи пријатељство са свим Божјим створењима”.

Како каже у Фратели Тути, овај светац ”Где год је ишао, сејао је семе мира и корачао поред сиромашних, напуштених, немоћних и одбачених,  своје  браће и сестара“.

Папа Фрањо данашњи, у овој Социолошкој верској студији указује да је за време писања документа пандемија коронавируса која је избила ”открила наше лажне гаранције“. Даље, ”Поред различитих начина на које су различите земље одговориле на кризу, њихова неспособност да раде заједно постала је очигледна. У читавој нашој хиперповезивости били смо сведоци фрагментације која је отежавала решавање проблема који нас погађају. “

… ”Знакови времена јасно показују да људско братство и брига о у чине једини пут ка интегралном развоју и миру“.

За наше добро, водиће нас корона богаташи

Пре него о Белој књизи СЕФ из Давоса, подсећање да је баш 20 јануара 2020. дан пре почетка овогодишњег заседања на Швајцарским алпима НВО Оксфрам (Оксворд комитет који од 1942. окупља 20 независних организација у свету које указују на нејаднакност) објавио податке да  2.153 милијардера на планети  поседује  више богатства од 4,6 милијарди људи који чине 60 одсто популације планете. Представници Оксфрама учествовали су на   заседању у Швајцарској  где су још једном подсетили да 0.1 одсто светског становништва данас располаже са богатством еквивалентним 80 одсто остатка света.

Извештај Оксфарма, ”Време за бригу“, показује како наше  економије подгревају кризу неједнакости и пружа мало наде да   најбогатији на свету имају интереса да у Ресету својим богатством помогну сиротињу .

Најновији прошлонедељни подаци о неједнакости су још шокантнији. Испоставило се да амерички милијардери нису само имуни на пандемију, већ су у њој напредовали, драстично повећавајући своје колективно богатство. Анализа Чак Колинса са Института за политичке студије открила је да је милијардерство од марта ове године порасло за трилион долара (1.000 милијарди) укупно више више од од 34 процента што је највећа прерасподела богатства у историји цивилизације.

Колинсови налази указују на добитак  650 појединаца који  изгледају непристојно у тренутку када готово 7 милиона Американаца ризикује деложацију а најмање 22 милиона је остало без посла.

На списку је 650 милијардера, од којих је 47 нових а 11  је скинуто са листе због смрти или финансијског пада. Међу запаженим милијардерима  Џеф Безос је богатство повећао за 69,4 милијарде долара између 17. марта и 24. новембра. Шеф Амазона и најбогатији човек на планети сада има 182,4 милијарде долара. Најупечатљивији добитак  забележили су Тесла и извршни директор СпацеКс-а Елон Муск  . У горе наведеном периоду, његово богатство  је порасло огромних 414 процената, попевши се са „само“ 24,6 милијарди на 126,2 милијарде долара, чинећи га другим најбогатијим човеком на свету после Безоса.

Илуструјући данашњи јаз у финансијској неједнакости у САД-у, анализа наводи да амерички милијардери поседују 4 билиона долара, 3,5 одсто укупног богатства у приватном власништву у земљи. Богатство милијардера сада је двоструко веће од богатства које поседује доњих 50 процената свих америчких домаћинстава заједно, приближно 160 милиона људи.

Кристан Лагард прва најавила „савршену прилику“

А сам појам ” глобално ресетовање“ или ”велико ресетовање“ појавио се још 2014/2015 и прва га је у лексику увела Кристин  Лагард   тада шеф ММФ-а (данас председница Централне европске банке)тако што га  кратко споменула у више интервјуа.Ова реч је на неки начин заменила   синтагму ”нови светски  поредак” и допунила значење речи  ”мултилатерализам“ односно фразу ” мултиполарни  светски поредак “ .Такође  објашњава Агенду 2030 УН.

 Циљ Агенде  је, као што су много пута отворено признали креатори, да се цела земаљска кугла централизује у једну монетарну структуру, у једну веома међусобно зависну и социјализовану економију и на крају у једно безлично и ником одговорно управљачко тело.

 Заједничка изјава глобалиста из шињела  Клауса Шваба  на Светском економском форуму   канадског премијера Џастина Трудо односно нешто доцнији  глобалисте Емануела Рама(Обаминог саветника) да је пандемија коронавируса”савршена прилика“ за покретање ”великог ресетовања“ изазивају сумњу да се вирус није случајно појавио и не оставља случајно овако разарајуће ефекте по светску економију.

Другим речима, када људи паниче , њима постаје лако манипулисати. Чак и , ако се криза не догоди на природан начин , зашто  не створити кризу  и искористити је за изазивање панике?

Закључавања и ограничења због  КОВИД-19 су тако постали   највећи савезници   трансформације. Велики ресет се обавља   под маском ”Четврте индустријске револуције“ у којој ће  предузећа неперспективних технолгија  бити доведена до банкрота или апсорбована у монополе, ефективно затварајући огромне делове пре-КОВИД економије.

Бела књига  Клауса Шваба и Тиери Малерета(двојца који је у јуну објавио књигу програм :Велики ресет) зове се у оригиналу  ”Поновно постављање будућности радне агенде – у пост-ковид свету“.

У документу од 31 стране,  који се према Питеру Кенингу ” чита се као нацрт како  извршити  задато” постоји и део о ”великим бенифитима” обичних људи после процеса Ресета  омеђеног  2030.

”Велико ресетовање предвиђа кредитну шему, при којој би сав лични дуг био ”опроштен“(лични ,стамбени студентски кредити…) – у случају  предаје целокупне личне имовине Управном телу или агенцији што  могао бити ММФ. Дакле, не бисте имали ништа – и били срећни. Јер све ваше потребе биће обезбеђене. Такође, не би   требало да вам падне на памет да се не слажете са системом, јер би 2030.-свако био  вакцинисан и наночипован – тако да са 5Г, а ускоро и 6Г, ваш ум може да се чита као књига.

”Молим вас, немојте ово називати теоријом завере. То је Бела књига, „ауторитативни извештај“СЕФ -а. ДАРПА( Агенције за напредне истраживачке одбрамбене пројекте,  Пентагона)  и спровешће се у дело, ако Ми, људи, не протествујемо – пише Питер Кенинг на Глобал рисрчу.

“Књига” за тестирање свести

Бела књига, дакако није  коначна верзија сценарија новог поретка већ  својеврсни нацрт, пробни балон, за мерење реакција људи.

…. Временски оквир је десет година – до 2030.  Планиране пословне мере као одговор на КОВИД-19 из ”папира”су:

 • Убрзање дигитализованих радних процеса, што доводи до 84% свих радних процеса као дигиталне или виртуелне / видео конференције.
 •  Око 83% људи требало би  да ради на даљину.(Нема интеракције између колега – апсолутно социјално дистанцирање, одвајање човечанства од људског контакта)
 • Око 50% свих радних задатака биће извршавано  кроз аутоматизацију
 • Треба да се убрза дигитализацију прекомерно усавршавања / преквалификовање.
 • Око  42% процењенх послова у наредној деценије обављаће радници данашњице кроз надоградњу  вештина  (такође  без људског контакта –  на рачунару захваљујући , вештачкој интелигенцији и   алгоритмима).

0Потребно је  ”преиспитати” 35% данашњих вештина радне снаге,могуће и  проглсити непотребним.

 • Убрзати текуће организационе трансформације (нпр. Реструктурирање)  а чак  34% тренутних организационих поставки планирано је за „реструктурирање“
 • Привремено ће се око 30 одсто радне снаге распоредити на нове послове што значи и потпуно различите скале зарада – највероватније неисплативе или   ”универзално основне зараду“ или „основни приход“ – плату која вам омогућава да  преживљавате
 •  Привремено треба  смањити радну снагу – предвиђа се да то погађа 28% становништва.
 • Трајно смањити радну снагу – 13% .
 • Привремено повећати радну снагу – 5%( не помиње се која врста радне снаге, вероватно неквалификована радна снага која ће пре или касније такође бити замењена аутоматизацијом, интелигенцијом и роботизацијом радног места.)
 • Пуких 4% садашњих запослених остаје нетакнуто?

На крају процеса ресета према овој   Белој књизи радна снага се треба повећатиза  1% .

(Како, не стоји)

Ресет према „сребреничким стандардима“

Да ли је само једна корона довољно за 10 година ресета велико је питање.(Гејтс је управо најавио још једну пандемију  која ће однети 10 милиона људи).

А да ли је овај сулуди Шваб, Рокфелер, Гејтс, Безос могућ – нажалост јесте!

Сличном коропоративном политичко-медијском алехемијом из 1995.случај стрељања неутврђеног броја мусиманских војника у Сребреници(сигурно више стотина) за 10 година постао је Геноцид који је у ”цивлизованом свету”кажњиво доводити у питање.

Крхкост људске логике прво је тестирана на овом подручју и резултат је да као званична истина важи да је Немачки холкауст у Другом рату где су Немци убили око шест милиона Јевреја и десетине милиона других и де факто и де јуре   изједначен са неистраженим сребреничким догађајем.

Велики Ресет Светског економског форума  укључује план за трансформацију глобалне прехрамбене и пољопривредне индустрије и исхране  људи а  архитекте плана тврде да ће смањити несташицу хране, глад и болести, па чак ће њиме и ублажити климатске промене.

Џереми Лофредо на порталу Одбрана дечијег здравља Роберта Кенедија јуниора целу ту поставку ставља под лупу.

…Пажљивији поглед на корпорације и истраживачке трустове са којима Давос  сарађује да би започео ову глобалну трансформацију сугерише да је прави мотив у ствари  јача корпоративна контрола над прехрамбеним системом помоћу технолошких решења-примећује Лофредо.

Даље, преноси разматрања Вандана Шиве прве научнице и еколога аутора програма ”Сувренитите исхране” …”Велико ресетовање говори о мултинационалним корпоративним актерима на Светском економском форуму који контролишу онолико елемената планетарног живота колико могу. Од дигиталних података које људи производе до сваког залогаја хране коју једемо. “Давос људи”себе описује као ”глобалну платформу за јавно-приватну сарадњу“ која ствара партнерства између корпорација, политичара, интелектуалаца, научника и других лидера друштва како би ”дефинисала, расправљала и унапредила кључна питања на глобалној агенди“.

На јеловнику “Давоса за храну” генетске креације

…Планови ВЕФ-а за ”ресетовање“ хране и пољопривреде укључују пројекте и стратешка партнерства која фаворизују генетски модификоване организме, протеине произведене у лабораторији и фармацеутске производе и индустријске хемикалије као одржива решења за прехрамбена и здравствена питања.

Како даље аргументује аутор ”Чилдрен хелт дифесна”  наводећи речи Федерика Лироја , професору прехрамбених наука и биотехнологије на Универзитету у Бриселу, мрежа ЕАТ блиско сарађује са неким од највећих компанија за имитацију меса, укључујући Импосибле Фудс(Немогућа храна) и друге биотехнолошке компаније, које имају за циљ замену корисне хранљиве хране генетски модификованим ”лабораторијским креацијама”.

На пример, Давос је промовисао и удружио се са организацијом која се зове ЕАТ Форум. ЕАТ Форум себе описује као”Давос за храну“ који планира да ”дода вредност пословању и индустрији“ и ”постави политичку агенду“.

ЕАТ је основала компанија Велкам Траст, која је опет  основане средствима компаније ГлаксоСмитКлајн, која  има стратешка партнерства са произвођачем лекова. ЕАТ сарађује са скоро 40 градских влада у Европи, Африци, Азији, Северној Америци, Јужној Америци и Аустралији. Организација такође помаже Дечјем фонду Уједињених нација (УНИЦЕФ) у ”стварању нових прехрамбених смерница“ и иницијативама за одрживи развој.

…Највећа иницијатива ЕАТ-а зове се ФРеСХ, што организација описује као напор да подстакне трансформацију прехрамбеног система. Партнери на пројекту су Немачки  Бајер , комапније Каргил, Сингента, Унилевер, па чак и технолошки гигант Гоогле.

…У Шхвабовој књизи говори о томе како биотехнологија и генетски модификована храна треба да постану централни стуб за поправљање глобалних проблема недостатка хране, питања које је  је КОВИД открио и погоршао.

Шваб даље тврди   да се ”глобална довољност хране може постићи   ако  се прописи о генетски модификованој храни буду прилагођени стварности (а то је)да уређивање гена нуди прецизан, ефикасан и сигуран метод за побољшање усева“.

Наравно професорка Шива се не слаже – наставља аутор.

:„Давос парадира лажном науком“ и ” господин Шваб промовише ове технологије као решења која доказују да је Велики Ресет само одржавање и оснаживање корпоративне машине за екстракцију   приватног власништва и над животом“-каже она.

 

…Организација ЕАТ је развила оно што назива ”планетарном здравственом дијетом“, коју Давос заговара као ”одрживо дијететско рјешење будућности“. Али према професору Лироју, то је дијета која би требало да замени све остало. „Дијета има за циљ смањење уноса меса и млечних производа за светску популацију за чак 90% у неким случајевима и замењује је лабораторијски произведеном храном, житарицама и уљем“, тврди.

ИН4С