Почело је! На море ако сте вакцинисани!?

Кипар је прва држава која од марта 2021. посетиоцима неће тражити ПЦР тест ни карантин уколико су вакцинисани. Путници који не буду вакцинисани мораће да испуне услове за улазак у зависности од земље порекла.
Према плану који је представио министар Јанис Каросус, а који ће ступити на снагу 1. марта 2021. године, људи који су вакцинисани против ковида-19 по доласку неће морати да имају негативан ПЦР тест.

– Очекује се да ће измењени акциони план додатно појачати интересовање авио-компанија за обављање додатних летова за Кипар, побољшати повезаност и повећати путнички промет – рекао је министар.

Што се тиче категоризације земаља, категорија А биће замењена „зеленом категоријом“, за коју неће бити ограничења.

Категорија Б биће замењена „наранџастом“, за коју ће бити потребан негативан ПЦР тест не старији од 72 сата пре поласка, што се и данас примењује.

Категорија Ц постаће „црвена“, и то подразумева да путник има два негативна ПЦР теста, један не старији од 72 сата и други по доласку на Кипар. У овој категорији се не примењују мере самоизолације, пише „Цyпрус маил“.
Акционим планом уводи се и четврта категорија, она „сива“ или „категорија посебне дозволе“. Путници који стижу из земаља у овој категорији мораће да покажу негативан ПЦР тест не старији од 72 сата и морају да се самоизолују по доласку у складу са упутствима министарства здравља.

Ове категорије су у складу са смерницама Европског центра за превенцију и контролу болести (ЕЦДЦ).
Министарство здравља ће категоризовати земље на основу недељног извештаја или процене ЕЦДЦ. У случајевима земаља које ЕЦДЦ не процењује, ову процену ће извршити министарство здравља.

Земље ЕУ, земље Европског економског простора, укључујући Уједињено Краљевство и Швајцарску, земље на листи трећих земаља Европског савета, Русија, Украјина, Израел, Либан, УАЕ, Јордан, Саудијска Арабија, Египат и Белорусија биће класификоване у зелену, наранџасту и црвену категорију.

Остале треће земље које нису горе наведене биће класификоване у сиву, а путници са ових одредишта захтеваће посебну дозволу за улазак на Кипар. Кипранима и европским држављанима који долазе из земаља сиве категорије није потребна посебна дозвола.

Што се тиче тестирања, важи исто као и сада: кипарски држављани, њихови супружници и деца, људи који живе на Кипру и они којима је дозвољен улазак у ту земљу у складу са Бечком конвенцијом могу се тестирати по доласку.

До 15. јануара примењиваће се постојећи систем категоризације који сврстава земље у три групе на основу њихове епидемиолошке процене коју спроводи министарство здравља.

Случајни тестови за путнике који стижу из иностранства биће настављени на основу епидемиолошких критеријума земаља из којих ће се обављати летови за Кипар, рекао је министар.

EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Србија данас