Грађани Венецуеле бирају парламент, извесна победа Мадура

Грађани Венецуеле данас гласају на парламентарним изборима који ће социјалистичком председнику Николасу Мадуру готово извесно омогућити контролу над Конгресом, једином преосталом независном институцијом у држави, али му неће помоћи да поправи имиџ ни у земљи ни у иностранству.
Мадуро, коме су и даље лојални војска, судови, тужилаштва и друге институције, жели да испуни парламент члановима његове Уједињене социјалистичке партије Венецуеле.

Критичари наводе да је он такав исход осигурао гушењем последњих остатака демократије у Венецуели.

Изборе бојкотује опозициона коалиција предводјена досадашњим председником парламента Хуаном Гваидом, који се у јануару 2019. прогласио за привременог шефа државе и добио подршку САД и бројних европских држава.

ЕУ, САД и још неколико држава већ су данашње изборе оценили као намештене.

Упркос политичкој кризи у земљи, гласање данас протиче без видљивих проблема у Каракасу, где су на бирачким местима уз чланове одбора присутни и наоружани војници.

Мадуро је у кампањи обећавао да ће коначно ућуткати десну опозицију, коју оптужује да подстиче насилне протесте и да тражи уводјење америчких санкција Венецуели.

„Постоје они који смишљају преврате, они који траже војну интервенцију. Ми кажемо: Гласови да, рат не, меци не“, рекао је Мадуро синоћ.

Избори се одржавају у време неизвесности због промене администрације у Вашингтону.

Као и одлазећи амерички председник Доналд Трамп, и новоизабрани Џозеф Бајден назива Мадура диктатором, али је још нејасно какав приступ ће нови шеф Беле куће имати према кризи у Венецуели.

Опозициони покрет који предводи Гваидо одржаће у неколико дана након избора референдум на којем ће питати градјане да ли желе окончање владавине Мадура и нове председничке изборе.

Није познато да ли ће Мадурови парламентарни избори или Гваидов референдум привући велики број људи на изјашњавање, пошто анкете показују да нити један од њих двојице не ужива популарност медју градјанима.

У земљи је све дубља и економска и политичка криза, упркос чињеници да Венецуела има највеће резерве нафте на свету.

Више од пет милиона људи побегло је из Венецуеле у пртеходних неколико година, што представља највећи одлив становништва из једне земље после ратом разорене Сирије.

Међународни монетарни фонд предвидја пад овогодишњег бруто домаћег производа Венецуеле од 25 одсто, док хиперинфлација уништава вредност њене валуте, боливара, који сада вреди мање од милионитог дела долара.

Мадуро (58), кога је за наследника одабрао покојни популарни лидер Венецуеле Уго Чавес, освојио је други мандат 2018. године, али његови политички противници, као и више држава, одбијају да му признају легитимитет, наводећи да су ти председнички избори били намештени и да најпопуларнији опозиционари нису могли да се кандидују.

Гваидо (37) је прошле године обећао да ће збацити с власти Мадура, а као основ да се прогласи за привременог председника државе користио је чињеницу да је легално изабрани председник парламента. Међутим, њему мандат председника парламента истиче почетком јануара.

Данас