Трамп не одустаје: Могуће ново пребројавање гласова у држави где је Бајден тријумфовао за око 12.000 гласова

На свом првом изборном скупу након председничких избора у САД, председник Доналд Трамп је у Џорџији поново рекао да ће победити на изборима.

– На путу смо да победимо на овим изборима! Пустите их да поново украду Џорџију, никада нећете моћи да се погледају у огледалу – рекао је Трамп пред стотинама присталица у Валдости, пренео је АП.

Трамп, који је синоћ од гувернера Џорџије затражио да сазове седницу државног парламента на коме би се разматрало питање резултата председничких избора, дошао је на скуп у Валдости како би подржао двоје републиканаца који ће 5. јануара одмерити снаге са демократама за два места те савезне државе у Сенату.

Резултат избора за Сенат одредиће ко ће контролисати горњи дом Конгреса.
Демократима је потребна победа оба кандидата, док ће републиканци ако освоје и само једно место, задржати контролу у Сенату и моћи да блокирају већину предлога новог председника Џоа Бајдена.

Део републиканаца страхује да би Трамп говорећи о изборној превари на политичким скуповима могао наштетити својим страначким колегама јер ће гласачи помислити да је систем намештен и одлучити да не изађу на изборе.

Републиканци у Сенату тренутно имају 50 места, а демократе 48 од укупно 100.

Уколико демократе добију оба места на изборима 5. јануара биће изједначени с републиканцима, и у том случају ће пресудан глас бити глас будуће потпредседнице Камале Харис.

Потпредседник САД је формално председавајући Сената, али гласа само у случају када је број гласова изједначен.

Блиц