Како до усвајања буџета ЕУ: Дипломате смишљају решење без Пољске и Мађарске

Немачко председништво ЕУ рекло је да би даље одлагање значајног дугорочног буџета Европске уније од 1,82 хиљаде милијарди евра и пакета опоравка од пандемије коронавируса било „неодговорно“, док дипломате предвиђају решење без Пољске и Мађарске, две државе ЕУ које задржавају доношење тих мера.

Немачки министар за европске послове Михаел Рот рекао је да је подстицај пресудан за многе земље ЕУ, чије је привреде девастирала пандемија. Али, Пољска и Мађарска, које су на споразум о томе пристале у јулу, сада стављају вето на пакет због механизма који би омогућио ЕУ да укине средства земљама које крше демократске стандарде Уније.

Немачка, која је још три недеље ротирајућа председавајућа ЕУ, настоји да се постигне компромис пре самита европских лидера у Бриселу који почиње у четвртак, где ће та тема бити на врху дневног реда.

„Социјалне и економске последице кризе постају све видљивије сваким даном“, рекао је Рот, „било би неодговорно даље одлагати прушање суштинске подршке нашим грађанима. Морамо брзо покренути финансијску подршку која је толико критична за многе државе чланице“.

И Пољска и Мађарска, које имају конзервативне, националистичке владе, рекле су да страхују да ће се механизам ЕУ користити за кажњавање онога што оне сматрају својим вредностима.

Мађарски премијер Виктор Орбан дошао је у Варшаву, у Пољској, у уторак увече и разговарао са својим колегом Матеушом Моравијецким и с потпредседником владе Јарославом Качињским, који је главни архитекта пољске политике. Извештаји медија кажу да би требало да се договоре о прихватљивом компромису, као резултату преговора с немачком канцеларком Ангелом Меркел пре самита.
Каснија Орбанова изјава је указивала на заоштравање њиховог става, али је истовремено будила наду у компромис. Заједнички став Мађарске и Пољске је „бранити наше националне интересе и финансијске ресурсе на које наше државе имају право, а сада знамо како то да урадимо“, рекао је Орбан за „Полсат Неwс.пл“.

Инсистирао је да услови за исплате ЕУ не би требало да буду повезани с финансијским плановима и рекао да две државе рачунају на „победу“ на самиту.

Ако лидери ЕУ не усвоје буџет за 2021-2027. пре краја ове године, ЕУ ће наставити да троши, али ће функционисати с ограниченим ресурсима, при чему ће максимум месечне потрошње бити дванаестина буџета за претходну финансијску годину. Могу бити задржани многи пројекти Пољске и Мађарске против којих ЕУ формално већ води истрагу због потенцијалног кршења правне државе.

Да би се превазишао застој и осигурало да се барем део новца стави на располагање, европски званичници размишљају о опцијама које би омогућиле да 25 других држава ЕУ покрене план опоравка без Пољске и Мађарске. Један високи дипломата ЕУ рекао је да Пољска и Мађарска морају да пре самита у четвртак дају јасне назнаке да су се предомислиле и да су спремне на компромис.

Тај дипломата је рекао да ако не буде „јасног сигнала“ те две државе, званичници ЕУ ће прећи на „план Б“ који би могао садржати споразум 25 других држава назван „појачана сарадња“.

По процедури „појачане сарадње“, једна група држава ЕУ може одлучити да крене напред када нема слоге међу свих 27. Ако се спор настави, такав потез могао би барем помоћи да се откључа пакет за економски опоравак ЕУ од 750 милијарди евра.

Говорећи после видео-конференције министара европских послова, Рот је у уторак рекао да поновна расправа о механизму владавине закона није опција за земље ЕУ, али је инсистирао на томе да је Немачка и даље посвећена налажењу компромиса свих 27 држава чланица.

„Надамо се да ћемо то успети да постигнемо у наредних неколико сати или дана“, рекао је он.

 

Н1