НОВА КЊИГА ЕПИСКОПА ИРИНЕЈА ИСТОЧНОАМЕРИЧКОГ

Управо је из штампе изашла нова и интересантна књига Његовог Преосвештенства епископа источноамеричког Г.Г. Иринеја (Добријевића), под насловом: “Православни дух и етика капитализма: Студија случаја на примеру Србије и Црне Горе и Српске Православне Цркве“.

Издавач овог, обимом невеликог, али значајем великог, дела јесте Институт за политичко умрежавање, уз подршку Центра за истраживање православног монархизма, МИР Publishing, Центра за конзервативне студије и L’association Paris-Berlin-Moscou. Није згорег подсетити да је Преосвећени владика Иринеј, заправо, духовни покровитељ Центра за истраживање православног монархизма, организације-суиздавача овог дела, коју је блаженопочивши Његова Светост архиепископ пећски, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Г.Г. Иринеј одликовао Орденом Светог цара Константина, у склопу обележавања 1700 година од доношења Миланског Едикта, 2013. године Господње.

Аутор предговора и приређивач бографије аутора овог дела је Часни ђакон Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма. На овом месту он, између осталог, каже: “У нашо широј, па и интелектуалној, јавности је често присутна, крајње симплификована и, суштински, погрешна перцепција Цркве, као друштвеног чиниоца, којем није иманентно бављење друштвеним збивањима и процесима, које у радикално секуларистичком наративу, не припадају духовној и метафизичкој сфери, како их представници ове школе мишљења доживљавају“. Нешто даље, он истиче да: “редови пред нама представљају драгоцени камичак у грађевини нашег разумевања мисије и призвања Цркве, која ће бити од нарочитог интереса и ползе за сваког православног хришћанина, али нарочито за оне који препознају потентност и важност питања из домена политичке теологије, социологије религије, али нарочито политикологије религије“.

Књигу ће, у најскорије време, бити могуће набавити у књижарама књижарског ланца Делфи, у књижарама Православног богословског факултета (ул. Краља Петра 2 и ул. Мије Ковачевића 11Б), као и у другим књижарама, у којима је и иначе могуће набавити издања Института за политичко умрежавање и Центра за истраживање православног монархизма.