ПРЕДСЕДНИК У ИНЂИЈИ, КАМЕН-ТЕМЕЉАЦ ЗА ТОЈО ТАЈЕР: Хоћемо још фабрика! Вучић и Пикси поздравили званице и на јапанском!

Ово је највећа јапанска инвестиција у Србији, рекао је председник Србије рекавши инвеститорима из Јапана да желимо још фабрика па да размисле и о томе. Вучић је нагласио да је ово прва Тојо тајер фабрика на тлу Европе.
БЕОГРАД – Председник Србије Александар Вучић присуствује овог јутра у Инђији свечаној церемонији полагања камена-темељца за изградњу фабрике гума јапанске компаније Тојо тајерс.
Тојо тајерс биће један од највећих извозника из Србије

Председник Вучић истакао је данас, на церемонији полагања камена темељца за фабрику јапанског Тојо тајерса у Инђији, да је реч о инвестицији од огромног значаја, а да ће та компанија бити један од највећих извозника из Србије.
„Извоз Тојо тајерса биће на нивоу од 240 милиона евра, и то ће бити један од најважнијих и најмоћнијих извозника са територије Србије“, рекао је Вучић. То су, каже, огромни подстицаји за развој српске економије, али још важније је, што после овог улагања, очекујемо и долазак нових јапанских компанија. „Ово је важна ствар за Србију, од огромног значаја“, нагласио је Вучић.
Прецизирао је да је реч о инвестицији од 382 милиона евра, што је највећа јапанска инвестиција до сада у Србију, због чега је захвалан свима у Јапану који су радили на томе, као и свима у нашој земљи који су, у жестокој конкуренцији, успели да се изборе за велику и моћну компанију. „То није питање једног или два састанка, пореговоре смо почели у мају 2017. године. Три и по године су трајали разговори и прегорови да бисте једног гиганта довели у Србију, да имате овако важну инвестутицју за Инђују, Војводину и целу Србију“, рекао је Вучић. Поручио је грађанима Инђије да је са овом фабриком „њихова будућност загарантована“.
На самом почетку, путем видео-линка званице у Инђији поздравио је представник компаније из Јапана укључивши се из Осаке. Он је рекао да данас не бисмо били овдее без здушне подршке Владе Србије.
Генерални директор корпорације Тојо тајерс Такаши Шимицу изјавио је данас, на свечаности полагања камена темељца за фабрику гума јапанске компаније Тојо тајерс у Инђији, да ће градња те фабрике бити завршена до априла 2022. године. Фабрка у Инђији ће до 2023. године са око 560 српских радника производити годишње пет милиона Тојо гума, рекао је Шимицу обративши се онлајн на свечаности којој присуствује и председник Србије Александар Вучић.

„Пажљиво смо тражили локацију, конкуренција је била веома јака и нашли смо савршено окружење у Србији“, казао је Шимицу. Истакао је да ће фабриа у Инђији снабдевати тржишта у Европи, на Блиском истоку, Африци и Северној Америци.

„Иако је ово већ осма фабрка компаније Тојо, она ће имати веома битну улогу у унутар нашег глобалног ланца снабдевања“, нагласио је он.

Шимицу је рекао да ће се у фабрици у Србији користити најновија технологију и производити најквалитетнији производи по најконкурентнијим ценама, као и на енергетски ефикасан начин.
„Наш циљ је да прозводимо гуме, у потпуности у складу са Тојо филозофијом која подразумева промовисање локалног привредног раста и отварање нових радних места, уз смањење угљеничног отиска и уз помоћ нових технологија. Наш план јесте да завршимо са изградњом фабрике у Србји до априла 2022. године, када производња треба и да почне“. Веома смо задовојни што можемо да отворимо нова радна места и поспешимо привредни развој Србије и Инђије, додао је он. „Унапред се радујемо дану када ћемо моћи да посетимо Србју и придружимо вам се на прослави производње наше прве гуме овде“, нагласио је он.

Пикси и на јапанском!

Званицама се обратио и некадашњи фудбалер и репрезентативац Драган Стојковић Пикси који је више од деценије живео и радио у Јапану.
Он је рекао да не мора да говори колико му та земља значи и колико му је у срцу. Он је потом представнике Тојо тајера поздравио на јапанском.
Подсетимо, реч је о једној од највећих светских компанија за производњу гума која ће направити фабрику у Североисточној индустријској зони општине Индија, на два километра од центра места.

Председник Општине Инђија Владимир Гак раније је рекао да ће то бити најзначајнија инвестиција до сада у Србији с обзиром на висину улагања од 367 милиона евра у првој фази, величину објекта, као и на чињенуцу да Тојо тајерс припада Мицубиши корпорацији.

Главни извођач радова на изградњи хале која ће захватати око 20 хектара, како је рекао, биће јапанска компанија Такенака, али да ће бити места и за наше грађевинце као подизвођаче.

Рок изградње је 17 месеци, након чега се очекује да фабрика годишње производи пет милиона гума премијум класе за тржиште Европе и Русије.

Општина Инђија је обезбедила земљиште површине 64 хектара и неопходну инфраструктуру. Тојо тајерс би, како је раније најављено, у новом погону требало да запосли 537 радника чије плате ће бити изнад просека у Србији. Јапански гигант основан је 1945. године, са седиштем групације у Осаки. Пословне активности групе заснивају се на три основне гране – гуме, аутомобилска технологија и хемикалије. Гуме Тојо тајерс присутне су у Европи више од 30 година.

 

Курир/Танјуг