ЕУ 27 дале ”зелено светло” за закључке о Западном Балкану

БРИСЕЛ –

Амбасадори земаља чланица ЕУ на данашњем састанку у Бриселу постигли су консензус око нацрта закључака Савета ЕУ о проширењу и процесу стабилизације и придруживања Западног Балкана.

Годишњи закључци министара ЕУ о Западном Балкану биће усвојени писаном процедуром до сутра.

Земље чланице ЕУ у својим закључцима за 2020. годину поздравиле су укупан напредак Србије у преговорима о приступању ЕУ, постигнуто у области економије и сарадње у региону, али и нагласиле да је напредак у области владавине права и нормализације односа са Приштином и даље „одлучујући за брзину напредовања Србије на путу ка чланству“.

Закјлучци Савета ЕУ до сада су били блокирани од стране Бугарске која је првенствено ставила вето на преговарачки оквир за Северну Македонију.

У данас одобреном нацрту закључака налази се део који се односи на „имплементацију споразума“ о добросуседским односима и сарадњи постигнутом између Северне Македоније и Бугарске и позива на ”заустављање тврдњи које су базиране на погрешном тумачењу историје”.

И поред усвајања годишњих закључака о Западном Балкану, преговарачки оквири из Северну Македонију и Албанију остају блокирани.

Фото јутјуб снимак екрана

РТВ