Велики повратак Америке кренуће од БиХ или Косова

Америка спрема велики повратак – „цоме бацк“ на Балкан, а да ли ће за почетну тачку изабрати Сарајево или Приштину зависи од глобалног плана који тренутно не иде на руку западним интересима. Ипак, предстојећа година неће бити година расплета ни за БиХ, ни за Косово, јер оба питања зависе од српског фактора, уверени су саговорници Спутњика.

Зоран Миливојевић, бивши дипломата, напомиње да Америка нема приоритет на Балкану када је реч о Косову или Босни и Херцеговини, јер на то гледају као на део јединственог пакета са стратешким циљем Запада да овај део света укључи у своју интересну сферу.
Срби главна препрека Америци

„Запад је суочен са озбиљним проблемима. У настојању да сачува своју глобалну позицију он ће део својих унутрашњих проблема да извезе, односно, решавањем питања на актуелним тачкама на Балкану покушаће да амортизује своје унутрашње проблеме. Међутим, оба питања зависе од Срба“, сматра наш саговорник.

Према његовим речима, Америка би изабрала БиХ за свој велики повратак у овај регион само у случају да процени да јој је то лакше.

„Унификација или федерализација БиХ подразумева довођење у питање положај РС. Када је реч о томе шта се може брже и ефикасније решити, односно на којој би се страни могли више сконцентрисати – на Приштини или на БиХ, онда би изабрали БиХ, али то би било само на кратак рок, јер суштински, то је један пакет и не може се одвојити једно од другог“, наводи Миливојевић.

Могуће је да „крену“ из БиХ

Срби у РС то свакако неће дозволити, напомиње наш саговорник, као што ни Србија неће признати Косово. Али на БиХ, додаје, може да буде већи притисак из простог разлога што је тамо однос снага 2:1.

„Већи притисак на српску страну и можда процена да се лакше може сломити српски фактор у БиХ него овде у Србији. Јер Србија је ипак држава и њу је теже сломити ако нешто неће“, каже Миливојевић.

Политиколог из Бањалуке Анђелко Козомара убеђен је да расплета у БиХ дошло, али је, како каже, убеђен да до тога неће доћи, а и ако дође то неће бити набоље.

„Интереси три народа су дијаметрално супротни, јер два народа неће централизацију док Бошњаци хоће само то. Они се зато и уздају у Бајдена из оног времена када је био бошњачки лобиста који је заговарао бомбардовање Срба и у БиХ и у Србији. Тај Бајден се, надам се, променио у међувремену и са позиције најмоћније војне силе на свету не може да се понаша каубојски као што је то радио деведесетих“, истиче Козомара.

Нада Бошњака, додаје он, да ће им Америка дати све што хоће је илузорна већ сада, јер Америка на Косову има материјални интерес, она је створила Косово и мислим да ће тежиште бити приоритет, јер БиХ не може да уреди онако како Бошњаци желе.
Амерички интереси на уштрб РС

Професор др Стевица Деђански, председник Центра за међународну сарадњу, не очекује да БиХ буду кључ за амерички повратак али очекује да се озбиљно ангажују на решавању питања БиХ науштрб Срба.

„Елан Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића је порастао јер очекују велике промене због доласка Бајдена на чело Америке. Очекујем неке промене али не тако велике како се они надају“, напомиње он.

Према његовом мишљењу, кључна ствар је да ништа не може да са деси без сагласности Срба, било то на Косову или у БиХ.

Индиције да би Бајденова администрација могла да се устреми на БиХ кренула је када је Одбор за оружане снаге америчког Сената на саслушању о стању у области сигурности у Југоисточној Европи, донео закључак да је неопходан јачи ангажман САД-а у региону, јер нестабилан и конфликтан Балкан подрива америчку националну сигурност и дипломатско повлачење би било велики амерички пораз.

Друга назнака је била да слаби утицај НАТО-а, а као најозбиљнији фактор навели су руски утицај за који сматрају да му је жариште управо у Републици Српској.

 

Спутник