Где је завршио отпад из Потпећког језера?

Регионални центар за управљање отпадом „Дубоко“ код Ужица почео је да преузима отпад који је извађен из Потпећког језера, ради даљег третмана у тамошњем постројењу, објављено је на порталу Града Ужица. Како се наводи, за сада се не зна колико отпада ће бити сакупљено, а преузимање је почело на захтев Министарства заштите животне средине.

„Крупнији отпад, дрва, балвани, издваја се на самој брани и не долази на нашу депонију, већ ће се депоновати у Пријепољу и даље се употребљавати као сечка за огрев“, рекао је директор Регионалног центра за управљање отпадом Дубоко, Момир Миловановић.

Према његовим речима, у том отпаду има највише пет пластичне амбалаже, што њиховом предузећу одговара, с обзиром да га балирају и продају, па ће имати и неку финансијску добит.

Како додаје, третираће се и дрвенасти отпад који стиже са пластиком.

„Ове године ћемо од свега наведеног имати добре приходе са којим ћемо моћи још неке ствари да набавимо. Најбитније је напоменути да сав отпад који ће доћи из Потпећког језера неће завршити на телу депоније“, објашњава Миловановић.

Миловановић је најавио да би до крaја марта требало да се почне са радовима на проширењу тела депоније „Дубоко“ код Ужица, ако то дозволе временски услови.

„У току 2021. године, крајем јула или августа, почећемо прве количине отпада да депонујуемо на нову ћелију (депоније) која ће бити формирана“, навео је Миловановић.

Додао је и да ће током године највероватније почети реализација нових пројеката попут механичко-биолошког третмана отпада, процеса у оквиру кога ће се из њега искоришћавати гас.

Гас ће, како је навео Миловановић касније моћи да се користи и за производњу струје.

Плутајући отпад до вештачког Потпећког језера које се налазу на реци Лим доспео је са разних несанитарних депонија које се налазе на обалама те реке која протиче крои Црну Гору, Босну и Херцеговину и Србију.

Отпад је направио и велике проблеме хидроцентралама.

Депонија „Дубоко“ у Ужицу ради кроз програм прекограничне сарадње, који је успостављен са предузећем за исту намену и послује у Тузли.

Захваљујући пројекту „Управљање кабастим отпадом“, Ужице и Тузла, ускоро би требало да добију машине за ситњење отпада, „шредере“ и по 20 контејнера.

Фото Leonid Danilov – Pexels

Нова економија