Мали: Уследиће нова помоћ, и за запослене и за пензионере

Јавне финансије Србије су стабилне и имамо довољно простора да обезбедимо средства за нови пакет помоћи привреди и грађанима, каже министар Синиша Мали.

Мали је то изјавио након најаве председника Србије Александра Вучића да ће до Сретења бити донет додатни пакет помоћи

“Одговорно вођење јавних финансија и финансијска консолидација коју смо спровели претходних година, омогућили су нам да имамо један од најиздашнијих пакета помоћи у 2020. години, као и да наставимо да помажемо и у 2021. години. Као што је председник Србије Александар Вучић рекао, до Сретења ће бити дефинисан додатни пакет помоћи привреди. Тренутно радимо последње анализе како бисмо на прави начин усмерили новац, односно како бисмо помогли свима којима је то потребно“, истиче Мали.

“Разматрамо више опција, али верујемо да ће то бити исплата половине минималне зараде, као и додатна подршка за наше најстарије суграђане у току године, који су претходно од 1. јануара добили повећање пензија од 5,9 одсто. Наставићемо да спроводимо и гарантне шеме. У току прошле године на овај начин укупно је 1,5 милијарда евра ушла у приватни сектор, што је умногоме допринело да наши привредни субјекти буду ликвидни. С обзиром на то да се показало да је ово одлична мера, ми ћемо са њоме наставити, и то у сарадњи са Америчком развојном агенцијом, али и тако што смо продужили нашу постојећу гарантну шему“, каже министар.

Председник Србије Александар Вучић прексиноћ је најавио да ће до Сретења бити донет додатни пакет помоћи привреди. Како је рекао, то неће бити издашна помоћ као први пакет, али ће бити нова ињекција за компаније, привреду, предузетнике, мала, средња, па и велика предузећа, што је, каже, 1.052.000 људи који су обухваћени тим системом.

Он је, између осталог, навео и да ће држава настојати да додатно помогне и пензионерима, поред повећања пензије од 5,9 одсто. Симболично, пензионери би до марта требало да добију и пакете са витаминима Ц, Д и цинком.

„Размишљамо на који начин током године да помогнемо грађанима не бисмо ли подстакли општу потрошњу. Не можемо 100 евра као прошли пут, али верујем да ће у другој половини године бити још једна оваква подршка само у нешто мањем износу“, најавио је председник.

Имамо основа за нови пакет помоћи

„У 2020. години укупан обим мера економске помоћи привреди и становништву износио је 704 милијарде динара, што је око шест милијарди евра, односно 12,7 одсто БДП-а. И поред издашног пакета помоћи, ми смо задржали јавни дуг испод 60 одсто БДП-а, што је ниво који прописује Мастрихт, а што је управо основа за нови пакет мера помоћи“, наводи за Ало“ министар финансија Синиша Мали.

Донете мере у прошлој години

– Исплата једнократне помоћи од по 100 евра за више од 6,1 милион грађана

– Три минималне зараде за више од милион запослених

– Одлагање пореза и доприноса на зараде

– Повољни кредити преко гарантне шеме са комерцијалним банкама и преко Фонда за развој

– Помоћ пољопривредницима у укупном износу од 2,6 милијарде динара

– Мораторијум на отплату кредита најпре за три, а затим за још два месеца

– Директна помоћ микро, малим и средњим предузећима у износу од 60 одсто минималне зараде

– Помоћи делу привредних субјеката из области туризма и угоститељства у укупном износу од 1,2 милијарде динара

– Једнократни минималац за угоститеље и за раднике у области туризма

– Две једнократне помоћи пензионерима од 4.000 и од 5.000 динара

– Повећање плата медицинским радницима за 10 одсто

– Исплата једнократне помоћи од 10.000 динара запосленима у здравственим установама.

 

Извор: АЛО