Због великог броја нежељених реакција: Калифорнија тражи уклањање „Модерниних“ вакцина

Сумња се да дозе „Модернине“ вакцине серије 041Л20А изазивају „већи број нежељених реакција од уобичајеног“ и зато би их требало уклонити из употребе пре окончања испитивања, саопштило је калифорнијско Одељење за јавно здравље.

Изгледа да су поменути инциденти откривени у једној клиници која је, наводно, била затворена неколико сати након што су пријављене нежељене реакције. Серију од укупно 330.000 доза добило је 287 добављачима широм Калифорније и ово је први пут да је забележена алергијска реакција, рекла је др Ерика С. Пан, државни епидемиолог Калифорније.

„Модерна“, Центри за контролу и превенцију болести и Америчка администрација за храну и лекове тренутно испитују серију вакцина након што је десетак људи претрпело „могућу тешку алергијску реакцију“.

 

​Акутна алергијска реакција претходно је пријављена у Бостону, у децембру, након што је лекар примио вакцину „Модерне“. Истовремено, америчке медицинске власти истражују и неколико случајева озбиљних реакција на „Фајзер-Бионтекову“ вакцину против корона вируса.

Калифорнија је најтеже погођена америчка држава, са око три милиона заражених (од тога милион у Лос Анђелесу) и више од 33.000 смртних случајева, према подацима Универзитета Џон Хопкинс.

EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

 

Спутник