Саковић: Цену кукуруза подигли финансијски фондови

Кукуруз је у Србији од почетка ове године скупљи 12 одсто него на крају 2020, и килограм кошта од 19,50 динара до 22 динара јер су финансијски фондови почели да улажу новацкупујући на светским берзама пољопривредне производе, пре свега тај производ, рекао је данас представник Удружења за унапређење производње и извоза житарица и уљарица „Жита Србије“ Вукосав Саковић.

Он је за Бету рекао да су инвестициони фондови почели да улажу у пољопривредне производе због рецесије изазване здравственом кризом.

„Због кризе у привреди, као последице пандемије вируса корона, смањене су могућности за улагања, па су се финансијски фондови окренули пољопривредним производима“, рекао је Саковић.

Додао је да се свака промена цене на светском тржишту рефлектује и на домаће цене.

На Продуктној берзи у Новом саду прошле недеље су закључени уговори о купопродаји кукуруза по цени од 19,50 до 21,80 динара по килограм у без пореза на додату вредност (ПДВ), а највиша достигнута цена тог производа, довезена купцу, износила је 22,20 динара по килограму.

Саковић је рекао да финансијски фондови сада поседују рекордне количине пољопривредних производа и да велике количине кукуруза купује Кина.

Тражња кукуруза је, према његовим речима, повећана упркос прогнозама да производња кукуруза у наредној години неће бити смањена.

Бета