Служење војног рока – приоритет ка стварању националног јединства

Српска лига поздравља и подржава иницијативу министра одбране Небојше Стефановића да се изврше све анализе и разматрања за увођење обавезног служења војног рока у Војсци Србије. Морамо обновити осећај одговорности према сопственој држави, као и свест да она није никаква природна датост, него муком и жртвом стечен капитал.

У свету, где су злочин и насиље честа појава, служење војног рока омогућава делотворну одбрану на било какве уочене претње. Војна служба може на много начина промовисати национално јединство, што је један од великих приоритета за Србију.

Сви млади људи треба да се науче да сносе одговорност, а служење војног рока је нешто што то омогућава. У доба нових медјународних турбуленција, веома је важно да наша омладина буде укључена у такве услуге, јер се тад у њима са једне стране, развија осећај патриотизма и љубави према својој земљи, а са друге чини их друштвено одговорним и свеснима да морају учинити нешто за своју земљу и све који у њој живе. Истовремено, војни рок би омогућио да млади људи поред обуке, стекну и развију дисциплинске особине, а управу тада се код младих људи рађа и осећај одговорности.

Министарство одбране

Даље, војни рок као што сам већ напоменуо може на много начина промовисати национално јединство. Прво, омогућава младим људима да заједно уче и тренирају, стварајући на тај начин снажан осећај заједништва. Затим постоји и опште разумевање какав је живота у војсци, шта се тражи и шта се мора учинити, како би се заштитила држава. Млади људи на тај начин могу разумети и развити захвалност за жртве које су људи у војсци поднели за одбрану наше земљу. Кроз обуку и разумевање војне структуре, млади људи ће покушати да разумеју више о претњама са којима се суочава њихова земља.

Обавезно служење војног рока за све грађане функционише у Швајцарској, Русији, Аустрији, Данској, Шведској, Финској, Норвешкој, Турској, Кипру, Грчкој, Украјини, Белорусији, Молдавији, а у Израелу обавезни војни рок траје до чак три године за мушкарце, а две за жене.

У многим земљама Европе, посебно када је реч о Немачкој и Француској све снажније се могу чути позиви за обавезно враћање војног рока.

Нпр. у Француској сви шеснаестогодишњаци морају да проведу месец дана радећи у државној служби, уз могућност добровољног служења додатних три месеца у војсци или полицији.

Оно што је посебно важно  кроз служење војног рока људи који прођу кроз санитетску, инжињериску, грађевинску и саобраћајну службу моћи да се обуче, тако да по завршетку војног рока моћи ће тиме да се баве.

Зато Српска лига хоће да наша омладина негује родољубље, патриотизам, дружељубивост и заједницу. Хоћемо да нашу младост научимо најважнијим животним врлинама а то је верност, оданост, храброст и пожртвованост.

Србија зна колико је важна јака војска и добро памти и слави своје славне војсковође, ратнике и хероје. Србија је земља хероја, земља храбрих људи, земља која се поноси својом војском.

Зоран Спасић, потпредседник Српске Лиге

www.srpskaliga.rs